trafic

 

vineri, 31 iulie 2015

Din 10 august: 5 seri in lumina Taborului

0 comentarii
TVR 2 vă invită în perioada 10 – 14 august 2015, începând ora 18, la Muzeul Național al Țăranului Român, la evenimentul "5 seri TVR 2 în lumina Taborului" – un ciclu de 5 vizionări în care sunt proiectate 6 filme - document, mărturii inestimabile ale unor mari personalități românești, intelectuali creștini. Fiecare documentar va fi urmat de o discuție – dezbatere pe marginea subiectului cu invitați de seamă ai culturii noastre, interesați de acest tip de mesaj spiritual.

Inițiativa TVR 2, realizată în colaborare cu MNȚR, este o manifestare de promovare a valorilor spiritualității românești și universale, mai precis a intelectualilor români creștini care și-au adus o contribuție importantă în dezbaterea de idei contemporane: Dumitru Stăniloae, Nae Ionescu, Constantin Noica, Alexandru Codin Mironescu, Andrei Scrima, Benedict Ghiuș.


Documentarele TVR sunt semnate de Radu Găină, realizator și producător TVR 2, doctor în Cinematografie și Media, membru UCIN și laureat APTR.

Evenimentul se va desfășura în Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului, iar intrarea va fi liberă.


PROGRAMUL FILMELOR

Luni, 10 august, ora 18
Dumitru Stăniloae, Lumina amintirii din lumina cuvântului
Invitați: prof. univ. dr. Manuela Cernat, pr. prof. Gheorghe Holbea, Mihail Neamu, teolog, Răzvan Bucuroiu, director TVR2

Marți, 11 august, ora 18
Nae Ionescu, teologul
Invitați: Sorin Lavric, filozof, Răzvan Codrescu, poet și eseist, Radu Preda, teolog

Miercuri, 12 august, ora 18 
Constantin Noica și eul creștin 
Părintele Benedict
Invitați: Sorin Lavric, filozof, Teodor Baconschi, teolog, părintele Nicolae Bordașiu, fost deținut politic


Joi, 13 august, ora 18
Admirabila tăcere – Alexandru Mironescu
Invitați: Marius Vasileanu, prof. istoria religiilor, George Enache, istoric, Cristian Curte, teolog

Vineri, 14 august, ora 18
Andrei Scrima în Liban
Invitați: Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor, Anca Manolescu, eseist și traducător; Răzvan Bucuroiu, director TVR 2
Read more...

joi, 30 iulie 2015

Mâine la B1Tv: Despre recent promulgata lege "anti-legionară"

0 comentarii
Maine/ 22.00/ Editie de colecţie SPECIAL B1. 


Invitati: 
Claudiu Târziu, director Revista Rost, istoric şi etnolog pr. Mihai-Andrei Aldea si istoricul Mircea Stanescu. Cu Nadia Ciurlin. 


Subiect fierbinte : Promulgata lege antilegionara îi interzice pe Mircea Eliade, Pr Iustin Parvu, Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea.
Read more...

O lecţie: Cardurile de sănătate ale asiguraţilor la Casa OPSNAJ

10 comentarii
După scandalul distribuirii cardurilor de sănătate către asiguraţii Caselor Judeţene, distribuire care s-a făcut până la urmă prin Poştă, revin cu informaţii referitoare la modul în care medicii şi Casa OPSNAJ au ştiut să rezolve această problemă, eficient, ieftin şi fără zarvă. 

În sept. 2014 am scris un articol, publicat şi în "Viaţa medicală", în care afirmam că medicii de familie înşişi ar fi trebuit să distribuie cardul de sănătate, pentru a încheia odată pentru totdeauna subiectul "liste dublate-pacienţi furaţi" şi a-şi întări astfel poziţia în relaţia contractuală cu Casa. Citiţi aici articolul meu, dar şi comentarii lămuritoare.

Cel mai citit articol de pe blogul meu merita un update.

Întâi aduc câteva precizări despre Casa OPSNAJ, pentru cititorii care nu lucrează în domeniul medical.

Casa OPSNAJ (Apărare, Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi Autorităţi Judecătoreşti) are circa 1,2 mil. de asiguraţi în toată ţara; diferenţa faţă de Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate constă în acoperirea naţională. Deci OPSNAJ a avut de distribuit 1,2 mil. carduri de sănătate.

Cardurile s-au distribuit în cea mai mare parte prin ministerele şi instituţiile din domeniile respective. La solicitările unor medici de familie acestora le-au fost trimise cardurile pacienţilor înscrişi pe listele lor, cu obligaţia de le fi înmânate personal asiguraţilor. (Aceşti medici de familie au contracte cu Casa OPSNAJ, nu cu Casele Judeţene.)

Casa OPSNAJ şi-a distribuit cardurile prin forţe proprii şi nu a avut contract cu Poşta, prin urmare nu există costuri de distribuţie; medicii care au solicitat să distribuie cardurile nu au fost remuneraţi pentru această activitate.

Acţiunea de distribuire a cardurilor nu s-a încheiat încă, iar disfuncţionalităţile sunt comune la nivel naţional (analog Caselor Judeţene), de ex. blocarea cardurilor, necunoaşterea de către asigurat a medicului de familie, inscripţionarea de date eronate pe card.

Ce constatăm:
- nu au existat costuri cu distribuţia
- salariaţii instituţiilor OPSNAJ s-au ocupat de distribuire în cadrul atribuţiilor de serviciu
- MF aflaţi în contract cu Casa OPSNAJ au distribuit cardurile pacienţilor lor, dacă au dorit aceasta
- Casa OPSNAJ a oferit deplină libertate de alegere medicilor de familie cu care are contracte: nu i-a obligat să distribuie carduri. La negocierile cu MF, CNAS propusese ceva asemănător.
- asiguraţii nu au fost puşi drumuri.

Revin la medicie de familie aflaţi în contracte cu Casele Judeţene. Cum au procedat ei:
- distribuirea cardurilor prin Poştă a costat peste 8 mil. euro, plătiţi de la bugetul de stat (sursa: aici), pentru circa 14 mil. carduri
- asociaţiile medicilor de familie au refuzat propunerea Casei, de a primi 5 lei/card distribuit, apropo de laitmotivul "Casa ne plăteşte prost "
- MF au declarat, printre altele, că ei "nu sunt poştaşi".

Medicii de la OPSNAJ au fost poştaşi? Nu; ei au distribuit un document medical pacienţilor lor şi le-au dat o lecţie medicilor de familie "civili". Mai întâi o lecţie de profesionalism, apoi o lecţie de economie.

S-a dovedit că asociaţiile medicilor de familie au luat o decizie proastă când au refuzat să distribuie cardurile către pacienţii lor. S-ar impune o analiză a acestei decizii la următoarea adunare generală. Cum am spus în septembrie, medicii de familie s-au făcut de râs.



Read more...

marți, 28 iulie 2015

Comunicatul DNA de azi: Despre ticăloşia din medicina românească (editat)

0 comentarii

Azi Departamentul Naţional Anticorupţie a emis următorul comunicat:

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 - 2015. 
În cursul zilei de 28 iulie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 61 de locații situate în municipiul Bucureşti şi județele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. 
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare."

Pare neinteresant. Dar Adriana Pavel precizează pe formare medicala ro

"Procurorii DNA vizeaza mai multi medici oncologi dar si farmacisti, iar perchezitiile se desfasoara la domiciliul acestora si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, Institutul Oncologic Ion Chiricuta din Cluj-Napoca si la un cabinet oncologic de la Spitalul Judetean Sibiu.
Unii doctori sunt suspectati de fapte de coruptie ce ar fi avut loc intre 2012 si 2015.
Ei ar fi luat mita de la mai multi producatori de medicamente si distribuitori de aparatura medicala pentru a le facilita castigarea anumitor contracte, relateaza Digi24.
Unii dintre acestia fac parte si din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor."

Fost ministru al Sănătăţii pentru un an jumate (2007-2008), cu un mandat care are realizări concrete, dintre care amintesc infomatizarea medicinii primare, Eugen Nicolăescu a declarat azi: "Folclor a existat probabil dintotdeauna in Romania pe tema asta, dar nimeni nu a avut nici curajul, nici sinceritatea sa spuna despre ce este vorba. De aceea cred ca organele de specialitate sunt singurele care pot sa obtina dovezi si mai departe sa gaseasca acele persoane vinovate sau acele lanturi care ar putea prejudicia statul prin practici ilegale." (sursa: stiri pe surse

"Persoanele vinovate" sunt în primul rând medicii. Eugen Nicolăescu s-a exprimat elegant şi măcar a avut curajul să vorbească, poate pentru că nu e medic şi nu e contaminat de ipocrizia şi ticăloşia care a adus sistemul sanitar în situaţia grea de azi. Tăcerea medicilor şi a cadrelor universitare din medicina românească când vine vorba de bani furaţi, fie de la asiguraţi (contractele cu Casa) fie de la buget (de ex., achiziţiile publice), are ca scop să facă uitat faptul că, în sistemul sanitar, corupţia porneşte de la medici. 

Domeniul medical din România are două caracteristici. Dacă pentru multe alte posturi, din sistemul public sau economia privată, poţi angaja "fătuci" cu trei mastere din domenii diferite, un medic este un absolvent de Medicină. Un medic specialist este un medic cu rezidenţiat. Un cadru universitar de la Medicină este un medic ce a publicat x lucrări medicale. Fără semnătura unui medic nu poţi face nimic în sistemul sanitar, nici bun, nici rău, nici moral, nici imoral. Este singura profesie din România cu această caracteristică. Deci primii care fură în sistem sunt medicii. 

Ştiu că mă vor înjura în primul rând colegii mei, "intelectualii" cu parafă, dar n-am terminat încă. 
Comportamenul mult medici, în ultimii 25 ani, şi nu doar în cabinet, a dus la decredibilizarea acestei profesii în România. Doar în condiţii de libertate te poţi manifesta plenar: atunci se vede cine are repere morale şi cine nu. Cine vrea să-şi respecte meseria, să fie de folos bolnavului, să fie profesionist, şi nu traficant de parafă, mai nou de semnătură electronică. 

A doua caracteristică a domeniului medical este că politicile publice de sănătate din ultimii 25 de ani au fost (şi sunt) făcute de către medici; circumstanţa agravantă este că majoritatea sunt şi cadre universitare. Posturile din sistem au fost blocate de ei - principala cauză a degradării sistemul sanitar pentru care sunt responsabili medicii. Deciziile lor au dus la emigrarea masivă a celor ce nu au găsit o soluţie nici măcar în medicina privată (domeniu aparent separat, dar cu tare mari şi el). 

S-au organizat măcar dezbateri pe tema responsabilităţii celor care au diriguit sistemul medical şi nu ştiu eu?

Fiindcă există situaţii pe care nu le poţi înţelege, ca ne-medic, dacă nu ţi le explică cineva, am să dau un exemplu "simplu" şi "mărunt"din domeniul "politicilor publice". 

Spitalul Judeţean X nu are suficienţi ginecologi să-şi acopere gărzile. Angajează cu ora ginecologi (posturile sunt blocate), să facă câteva gărzi pe lună. Medicul află că în gardă nu are anestezist, deci nu poate opera nimic. Există un singur anestezist în spital, care face vreo 3 gărzi pe lună, dar vine şi în garda ta dacă ştie precis că primeşte şpagă de la pacientă (aici - majoritatea sunt gravide "neplătitoare"). Ce face ginecologul în gardă? Asistă gravide cu naşteri fără mari probleme, tratează nişte infecţii intercurente şi atât. Cazurile chirurgicale (de ex., cezarianele de necesitate, cazurile cu suferinţe fetale, hemoragiile ce necesită deschiderea abdomenului etc) sunt trimise la Bucureşti, de obicei cu ambulanţa. Ginecologul simte că se deprofesionalizează. După cîteva luni pleacă în Franţa. Nu vreau să ştiu ce se mai întâmplă la Spitalul Judeţean X, la camera de gardă gineco. 

Ce politici de sănătate am avut şi avem de se întâmplă lucruri care sfidează bunul-simţ? Şi cine e responsabil pentru ele? Repet: aici am dat un exemplu mărunt. Să-mi răspundă cei care m-au înjurat mai sus.

Medicii trebuie să-şi facă singuri curăţenie în ogradă. Sunt medic, salariat într-un SRL medical, am 47 de ani şi voi aştepta până la pensie acest eveniment. Medicii pot începe cu cazul anchetat azi de DNA. 

Aştept comunicate, dezbateri sau decizii din partea:
- asociaţiilor profesionale ale medicilor specialişti, de ex. oncologi
- asociaţiilor patronale ale furnizorilor de servicii medicale, de ex. servicii oncologice
- cadrelor universitare de la Facultatea de Medicină, de ex. din Cluj-Napoca 
- medicilor din presa românească.

O poziţie a asociaţiilor medicilor de familie, care de ani zile afirmă că "nu în medicina primară se fură banii din sănătate", se impune. Autocenzura practicată de medicii de familie când este vorba de corupţia din sistem poate fi confundată uşor cu ipocrizia.



































Read more...

luni, 27 iulie 2015

Traficul de persoane: Raportul Departamentului de Stat al SUA

0 comentarii
Departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul despre Traficul de Persoane 2015, în care apar date interesante şi despre România şi Republica Moldova. Redau câteva fragmente.



"Romania is a source, transit, and destination country for men, women, and children subjected to labor trafficking and women and children subjected to sex trafficking. 

Romanians represent a significant source of sex and labor trafficking victims in Western Europe (particularly the United Kingdom, Italy, Spain, and France) and Central and Southern Europe (particularly the Czech Republic, Hungary, and Greece). Romanian men, women, and children are subjected to labor trafficking in agriculture, construction, domestic service, hotels, and manufacturing, as well as forced begging and theft in Romania and other European countries. 

Romanian women and children are victims of sex trafficking in
Romania and other European countries. Romanian victims of forced begging and forced criminal activities are often Romani
children. 

Romania is a destination country for a limited number of foreign trafficking victims, including sex trafficking victims from Moldova and Poland and labor trafficking victims from Bangladesh and Serbia. 

There were also reports of children and women from Europe (predominantly Ukraine and Moldova), Southeast Asia (primarily Vietnam), Africa, and Central Asia being subjected to sex trafficking in Russia.

The government has never reported punishing a recruitment company for trafficking-related acts, despite a 2006 amendment to the criminal code that prohibits Romania-based recruitment companies from facilitating the exploitation of citizens abroad."



"Moldova is primarily a source country for men, women, and children subjected to sex trafficking and forced labor. Moldovan victims are subjected to sex and labor trafficking within Moldova and in Russia, Ukraine, Turkey, United Arab Emirates, Greece, Cyprus, and other countries. 

Women and minors are subjected to sex trafficking in Moldova in brothels, saunas, and massage parlors. 

Moldovan men are subjected to forced labor in agriculture and construction in Ukraine and Russia; Moldovan women are also subjected to forced labor in agriculture in Ukraine. 

Foreign tourists, including those from Europe, Thailand, Australia, Israel, and the United States, subject Moldovan children to commercial sexual exploitation. 

The breakaway region of Transnistria remains a source for victims of both sex and labor trafficking. Corruption in the judicial system poses an acute challenge for bringing traffickers to justice. Official complicity in trafficking is a significant problem in Moldova.

In mid-2014, the interior affairs ministry’s center for investigating and prosecuting trafficking crimes divided into three sections focusing on sex trafficking, labor trafficking, and exceptional cases involving children and organ removal." 


Read more...

duminică, 26 iulie 2015

Infracţiunile cu tentă sexuală între 2011-2015

0 comentarii


Preiau de pe blogul lui Cristi Dănileţ informaţii din articolul "Infracţiuni privind viaţa sexuală. Statistici 2011-2015", pe care îl puteţi citi integral aici.


În mai multe intervenţii pe blogul său sau de pe facebook, judecătorul Cristi Dănileţ a arătat că legea nu permite ministrului justiţiei implicarea în sancţionarea magistraţilor, că nu există nicio legătură între soluţia dispusă şi evoluţia ulterioară în carieră a magistraţilor şi că în prezent Inspecţia Judiciară are în derulare o investigaţie, declanşată la sfârşitul lui iunie, cu privire la cazul violatorilor din Vaslui. A mai arătat că semnarea de către public a unei petiţii on line nu poate avea ca efect decât crearea unui forum de dezbateri, nu şi a unei consecinţe juridice în dosar şi că arestarea unei persoane ori punerea sa în libertate nu trebuie să ducă la vreo concluzie în legătură cu soluţia finală ce se va da în cauză.

În România, dacă numărul infracţiunilor cu tentă sexuală este relativ constant de la an la an, a crescut numărul minorilor implicaţi în acestea, atât ca victime, cât şi ca autori. 

Infracţiunile la viaţa sexuală incriminate de actualul cod penal sunt violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, hărţuirea sexuală. În vechiul cod mai erau reglementate şi infracţiunile de incest şi perversiune sexuală, care se regăsesc azi în formele de comitere ale celorlalte infracţiuni. 2/3 dintre inculpaţii trimişi în judecată în fiecare an sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de viol. 

Dacă luăm în considerare statisticile din ultimii trei ani de aplicare a vechiului Cod penal (2011-2013), atunci se constată că au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni la viaţa sexuală anual în medie 715 inculpaţi şi au fost condamnaţi 584. 85% dintre cei condamnaţi sunt majori. Dintre aceştia, în medie în fiecare an sub 5 au primit ca pedeapsă închisoare până în 6 luni; sub 10 o pedeapsă între 6 luni şi un an; cam 155 o pedeapsă între 1-5 ani; în medie 123 au primit între 5-10 ani; 35 au primit închisoare 10-15 ani şi 14 au primit închisoare peste 15 ani. Trei sferturi dintre cei condamnaţi sunt în închisoare; un sfert au primit pedepse cu suspendare (ei sunt cei care au fost condamnaţi la maxim 3 ani închisoare şi nu aveau antecedente penale). În cazul minorilor, jumătate au fost condamnaţi cu privare de libertate. 

În cazul infracţiunilor de viol, în ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 2038 persoane. 5 infracţiuni de viol au dus la moartea victimei. 11% din cei condamnaţi pentru săvârşirea acestei infracţiuni sunt minori. Un număr de 4 autori sunt femei. 25% dintre victime sunt minori cu vârsta până în 15 ani. 

Ca şi număr, infracţiunile de act sexual cu un minor (spre deosebire de viol, aceasta presupune acordul victimei, care este însă minoră) sunt în creştere. În ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 934 persoane. Una dintre persoanele condamnate este femeie. 15% dintre cei condamnaţi sunt minori. Dintre victime, jumătate au sub 15 ani. (sursa: blogul lui Cristi Dănileţ


În România, conform Noului Cod Penal vârsta consimţământului sexual este de 15 ani (alte amănunte despre ce implică această modificare puteţi citi aici).

Un articol interesant despre relaţia dintre infracţiunile sexuale şi dependenţa de pornografie a publicat Ştefana Totorcea pe Active News.
Read more...

sâmbătă, 25 iulie 2015

Un top pe blogul meu

0 comentarii


Un top de ieri, de pe blogul meu.

La postarea cea mai populară, deşi nu m-aşteptam să am succes cu asemenea subiect, voi face un update cît de curând. Din sursele mele, medicii de la Casa OPSNAJ şi-au distribuit singuri cardurile de sănătate. Circa 22 mii de carduri. Aţi văzut ceva în presă despre asta?
Read more...

vineri, 24 iulie 2015

Pe 28 iulie: Conferinţă duhovnicească

0 comentarii
Marti, 28 iulie, la ora 18:00, in Aula Magna a Facultatii de Drept are loc conferinta cu tema "Duhovnicia filocalică a mărturisirii în Hristos" ce va avea ca invitati pe istoricul Andrei Ionut Popa si pe teologoul Marian Maricaru. Tema aleasa are legatura si cu minunea Sfinte Mucenite Eufimia prin care s-a intarit dreapta credinta, ce s-a pomenit in aceasta luna in ziua a 11-a.
Read more...

duminică, 12 iulie 2015

Despre implicarea Patriarhiei Române în PNDR

0 comentarii

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) cuprinde fonduri europene de peste 8 mld. euro (nerambursabile), aferente perioadei 2014-2020. Acceptarea Patriarhiei Române ca membră în Comitetul de Monitorizare a PNDR a atras primele critici din partea lui Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), şi ea membră a Comitetului.

Laurenţiu Baciu a declarat, pe Pagina de Agricultură, că Bisericile nu ar trebui să poată accesa PNDR, întrucât nu sunt “fermieri activi”. “A fi fermier activ înseamnă să ai ca principal CAEN unul legat de agricultură, iar bisericile nu au ca ocupaţie principală aşa ceva”, a declarat Baciu.
Au urmat criticile unor ziarişti şi ale unor comentatori de pe facebook la adresa BOR. “Sumele puse la bătaie înseamnă oportunități pentru fermieri, agricultori, pentru foarte mulți agenți economici ale căror activități sunt legate direct de diferite sectoare ale agriculturii”, afirmă Marian Petru într-un articol pe România Curată. Această frază sintetizează temerea criticilor: “biserica vrea doar bani, deşi ea nu produce nimic şi nu plăteşte impozite”. Toţi criticii se doresc obiectivi, desigur, dar la o privire mai atentă din vorbele lor nu rămân prea multe.
Întâi să vedem cine poate fi membru în Comitet: “reprezentanți la nivel de factori de decizie ai autorităților administrației publice centrale, ai structurilor asociative ale administrației publice locale, ai partenerilor relevanți (ONG-uri şi universități)”. (sursa: aici) Ce am reuşit să aflu de pe situl pndr.ro este componenţa Comitetului de Monitorizare din 2013. Pentru a ne face o idee despre diversitatea de interese reprezentate acolo, datorită oportunităţile oferite de PNDR, voi enumera câţiva dintre cei 30 membri din 2013: LAPAR, Ministerul Economiei, Institutul Naţional de Statistică, Fundaţia Adept, Asociaţia Română a Băncilor, Asociaţia Proprietarilor de Păduri, Societatea Ornitologică Română.
Există două argumente pentru prezenţa Patriarhiei în Comitetul PNDR.
Unităţile de cult ale Patriarhiei Române totalizează suprafeţe agricole mai mari decât majoritatea celorlalţi membri din Comitet şi ele au probleme specifice, din cauza organizării interne şi a faptului că (mai ales mănăstirile) au de cultivat suprafeţe mari pentru uz intern, şi nu comercial. Prin uz intern se înţelege şi furnizarea de resurse specifice pentru activitatea social-filantropică a BOR.
În al doilea rând, de la aderarea României la UE, monumentele istorice de categorie B (=de interes local) din mediul rural se finanţează prin fondurile de dezvoltare rurală. Majoritatea monumentelor de categorie B sunt deţinute de episcopii. Doar în judeţul Giurgiu sunt peste 400 monumente de categoria B (sursa: aici), deci câteva mii în toată ţara. Astfel, Patriarhia este reprezentativă şi pentru liniile de finanţare pentru monumente. De altfel, pentru programul european “rural” nu înseamnă doar “cultivarea pământului”. De ex., la “Submăsura 7.6 Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” la beneficiari sunt enumerate şi unităţile de cult, conform legislaţiei în vigoare.
Politica UE este de a include în circuitul economic cât mai mult din activitatea rurală, pentru a încasa impozite. O problemă a Patriarhiei este că, în baza unui Regulament al Comisiei Europene din 2013, care se aplică în România din 2015, unităţile de cult ce deţin suprafeţe mari nu mai sunt considerate fermieri activi, ca urmare nu mai au dreptul nici măcar la subvenţia la hectar sau pe cap de animal. De aceea, aceste unităţi de cult fie îşi lucrează pământul fără să ia subvenţii, fie îl arendează, şi atunci arendaşul încasează subvenţia. Rămâne de văzut cum va putea rezolva BOR această problemă juridică şi economică şi dacă va avea vreun ajutor din partea Comitetului de Monitorizare.

Din motive istorice, nu sunt multe în ţara asta în care BOR şi cultele, în general, să nu aibă ceva direct de spus, din proprie experienţa şi pe bună dreptate. Biserica are capacitatea instituţională de a ajunge până la ultima localitate din ţară. În anul 2013 BOR a mai avut un protocol de colaborare cu MADR, pentru informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii și a satului românesc, prin susținerea campaniei “PNDR vine în satul tău”.  
Read more...

Pe 15 iulie: Simpozion de Antropologie Urbană, Ediția I

0 comentarii
Moderator: Dr. Adrian Majuru
Muzeul Municipiului București, Centre for Medical Humanities — Oxford Brookes University, Institutul de Antropologie 'Francisc I. Rainer' al Academiei Române, Asociația pentru Antropologie Urbană, Societatea Academică de Antropologie și Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' organizează prima ediție a Simpozionului de Antropologie urbană, desfășurat la București în ziua de miercuri, 15 iulie 2015. Prin acest simpozion anual realizat în colaborare cu alte instituții, Muzeul Municipiului București își propune să pună la dispoziția specialiștilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniu, să faciliteze comunicarea antropologilor la nivel național și internațional și să problematizeze teme de actualitate referitoare la antropologia urbană, socială și medicală.
Simpozionul de Antropologie urbană face parte dintr-o serie de evenimente similare, pe diferite domenii, inițiate de Muzeul Municipiului București. Amintim Conferința Imagine și identitate vizuală în marketingul muzeal, organizată de Muzeul Municipiului București și Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea București în luna decembrie 2014, precum și Simpozionul de arheologie, aflat la prima ediție, desfășurat în ziua de 26 iunie 2015 în colaborare cu Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița, Muzeul Regional de Istorie Ruse și Muzeul de Istorie Turtucaia.
Simpozionul de Antropologie urbană este realizat sub atentă coordonare a unui Consiliu Științific alcătuit din: Dr. Cristiana Glavce, Director, Institutul de Antropologie 'Francisc I. Rainer', Academia Română, Dr. Marius Turda, Director,  Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, Dr. Andrei Kozma, Președinte, Societatea Academică de Antropologie și Dr. Adrian Majuru, Director, Muzeul Municipiului București.
Programul simpozionului
(Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr. 56, București):
10.00: Semăna Santa la Valladolid, Dr. Cătălin D. CONSTANTIN — Universitatea din București, Facultatea de Litere, Catedra de Antropologie Culturală
10.30: Între emblematic și expresiv: grădina peisageră engleză ca instituție culturală a secolului al XVIII-lea, Lect. Dr. Dragoș IVANA — Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine
11.00: Transformări ale peisajului urban în perioada campaniilor electorale. Afișul — instrument de conștientizare socială sau agent de poluare estetică, Dr. Gabriel STOICIU — Institutul de Antropologie 'Francisc I. Rainer', Academia Română
11.30: Zonele monoindustriale în Regiunea Sud-Muntenia, Drd. Amalia BĂLESCU — Școala doctorală, Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu'
12.30: Eugenism și deficiențe ale istoriografiei române actuale, Dr. Marius TURDA — Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University
13.00: Aspecte antropologice privind egalitatea de șanse în sănătate a copiilor din România, Dr. Andrei KOZMA — Societatea Academică de Antropologie și Dr. Ecaterina STATIVĂ — Institutul Mamei și Copilului 'Alfred Rusescu'
13.30: Investigarea unor artefacte de piei umane tatuate utilizând metode analitice nedistructive, Maria-Mihaela MANEA, Cristina IONESCU, Liviu-Ștefan CRĂCIUN — Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară 'Horia Hulubei'
14.30: Cultura națională, individul colectiv și orașul, Dr. Răzvan PÂRÂIANU — Universitatea 'Petru Maior' Tg. Mureș, Facultatea de Științe și Litere
15.00: Este posibilă înțelepciunea artificială ?, Drd. Angelo MORASSI — Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu', Facultatea de Urbanism, Departamentul de Urbanism și Administrarea Teritoriului, Catedra de Planificare Urbană și Dezvoltare Teritorială
15.30: Podoabele în tablouri votive din București, Drd. Ioana Gabriela DUICU — Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Guști'
16.00: Concluzii
Înscrieri: conferinte@muzeulbucurestiului.ro
Detalii: www.muzeulbucurestiului.ro, https://www.facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti
Organizatori: Muzeul Municipiului București, Centre for Medical Humanities — Oxford Brookes University, Institutul de Antropologie 'Francisc I. Rainer' al Academiei Române, Asociația pentru Antropologie Urbană, Societatea Academică de Antropologie, Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu'
Sponsori: Grand Hotel Continental, Hanul Manuc
Read more...

joi, 9 iulie 2015

Unirea

0 comentarii

Read more...

duminică, 5 iulie 2015

Petiţie către Preşedinte: Nu promulgaţi legea nr. 193/2014!

0 comentarii

Petitie adresata Presedintelui Romaniei pentru NEpromulgarea O.G. PL-x nr. 193/2014 ce incrimineaza cultul Sfintilor inchisorilor comuniste

"Domnule Preşedinte, 

Votându-vă, Românii au votat speranţa! La debutul mandatului, aţi acordat Ordinul Naţional "Steaua României", prin domnul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, tuturor membrilor AFDPR. Acest gest arată aprecierea Dumneavoastră faţă de luptătorii pentru Adevăr şi Dreptate şi, de asemenea, arată profunda înţelegere a pericolului comunist. Într-adevăr "România lucrului bine făcut" nu putea porni decât de la condamnarea acestui teribil flagel care a marcat şi marchează încă viaţa social-politică şi economică a României şi chiar trăirile supravieţuitorilor. Vă dorim din inimă ca la finele celor două mandate să puteţi declara România într-adevăr liberă de comunism, liberă de această ideologie fără Dumnezeu, această doctrină criminală care, alături de surorile sale fascismul şi nazismul, a însângerat secolul XX. În curând pe masa Dumneavoastră va ajunge spre promulgare un amendament potrivit căruia Mişcarea Legionară este considerată organizaţie fascistă, fiind pusă pe acelaşi plan cu organizaţiile de acel tip. Amendamentul, ca şi legea finală, de altfel, a trecut cu o nejustificată grabă şi superficialitate. Să ne explicăm: importanţa chestiunii reclama, imperios, o amplă dezbatere publică, impusă, pur şi simplu, de istoria României secolului XX. În jurul noţiunii de „legionarism” şi „Mişcare Legionară” s-a ţesut o pânză deasă de dezinformare, practicându-se un amestec toxic de jumătăţi de adevăr cu minciună crasă. În lipsa unei analize reci, obiective a istoricilor de profesie, şi de bună-credinţă s-a apelat la teze şi formulări care amintesc, pregnant de politruci ca Iosif Chişinevschi şi Leonte Răutu. "

Citiţi textul integral aici
Read more...

sâmbătă, 4 iulie 2015

Duminică: Vasile Jacques Iamandi la TVR 2

0 comentarii
Duminică 5 iulie 2015, la TVR2, de la 12:30, invitat special este Vasile Iamandi, fost deținut politic și soldat în Legiunea Străină.
"Misterele istoriei
Episodul 1: Mergi ori crapă. În războiul din Indochina, desfășurat în anii 50, au luat parte și circa 100 de români. În general era vorba de tineri refugiați în Franța, de teama comunismului, care, în lipsă de altceva, se înrolaseră în Legiunea Străină. Editia se va baza pe istoria senzațională a lui Jacques Iamandi, fost soldat în Legiunea Străină, luat prizonier de către vietnamezii comuniști și expulzat, după o serie de evenimente extreme, în România lui Dej. Prezentator si realizator: Toma Roman jr. Producator: Roxana Iordache Redactor: Alice Saceanu.

sursa: aici
Read more...

vineri, 3 iulie 2015

Lansare de carte: Despre avort

0 comentarii

Read more...

joi, 2 iulie 2015

Mulţumire şi binecuvântare pentru susţinătorii orei de Religie în şcoli

0 comentarii


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat astăzi Diploma și Medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” persoanelor care au susținut înscrierea elevilor la ora de Religie la nivel național, informează basilica.ro.

Din cuvântul de mulţumire al Patriarhului Daniel am reţinut:


"În contextul înscrierii elevilor pentru a frecventa ora de Religie, am avut bucuria să constatăm cooperarea efectivă între Familie, Biserică și Școală pentru susținerea unei educații integrale și benefice pentru viață, pentru Familie şi pentru Societate." 

"În condiţiile în care o agendă ideologică promovează teze conform cărora rolul educaţional al familiei este diminuat sub pretextul interesului superior al copilului, fiind susţinute poziţii menite să erodeze autoritatea familiei în educația copiilor, părinţii copiilor au conştientizat riscul impunerii unei interfeţe artificiale între ei şi proprii copii în domeniul educaţiei. În afirmarea rolului părinţilor în educaţia copiilor, evidenţiem implicarea şi organizarea părinţilor în Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) pentru susţinerea şi promovarea unei educaţii integrale, în acelaşi timp, intelectuale şi moral-spirituale, edificatoare pentru viaţă şi benefică pentru familie şi societate." 

"Referitor la Legea pentru modificarea art.18 din Legea educației naționale nr.1/2011, adoptată de Parlamentul României și promulgată de Președintele țării în 18 iunie 2015, textul nou corespunde textului convenit de Consiliul Consultativ al Cultelor din România, în data de 28 februarie 2015. Prin urmare, textul nou adoptat de Parlament include principiul major că libertatea de conștiință, garantată prin art.29, alin.(6) din Constituția României, precum și prin art.1 din Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, nu este determinată de date temporale fixe impuse de Stat." 

sursa: basilica.ro




Read more...

miercuri, 1 iulie 2015

Susţine şi tu tabara de voluntariat pentru copiii sărmani!

0 comentarii


An de an, începând cu 2008, sute de tineri merg la Valea Plopului-Valea Screzii pentru a da o mână de ajutor Asociației Pro Vita și sutelor ei de beneficiari.

An de an acești tineri se formează într-un spirit comunitar, altruist, își formează și dobândesc abilități și aptitudini esențiale pentru drumul lor în viață, iar pe lângă asta își fac și o mulțime de prieteni. Toate acestea pe fondul ajutorării celor sărmani.

Au turnat fundații, au ridicat ziduri, au montat acoperișuri, au pus izolații, au finisat interioare, au amenajat curți, au cosit fân, au curățat livezi, au pictat, au avut grijă de copii, au cântat cu ei și le-au spus povești, i-au învățat să danseze, să facă tot felul de lucruri.... 

Și vor să le facă pe toate în continuare.

Susține efortul nostru de a menține tabăra gratuită, astfel încât toți cei care doresc să se implice să o poată face.

Donează: alimente, materiale de construcții, unelte, echipamente de protecție sau bani, pentru a putea acoperi împreună necesarul taberei.

Donațiile se pot face direct, la Casa de Cultură a Studenților, et. 1, sala 8, vineri și sâmbătă (3-4 iulie), între orele 09.00-21.00 sau în conturile Asociației Studenți pentru viață:

RO79VBBU2511UN1736792701- RON

RO17VBBU2511UN1736791101 – EURO

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la numerele de telefon 0749 162 113 și 0751 859 467.

Read more...

Pe 6 iulie: Despre comunitatea islamica din Romania

0 comentarii
Luni, 6 iulie, in mica bisericuta de lemn din Cartierul bucurestean Titan - cu hramul Sfantul Antonie - va avea loc o dezbatere pe tema fenomenului consolidarii comunitatii islamice din Romania.

In cadrul dezbaterii organizate de Comitetul Parohial, al carui reprezentant este Domnul Stelian Gombos, Consilier in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, va vorbi domnul Colonel Razvan Brebeanu, de la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI).

Conform informatiilor pe care ni le-au oferit organizatorii, dialogul cu cei prezenti va atinge si subiectul construirii unei mari moschei in Bucuresti.

Dezbaterea va incepe la ora 19:00.

Read more...