trafic

 

sâmbătă, 3 martie 2012

Noua republică şi ideile vechi

0 comentarii


Platforma politică Noua Republică le propune o alternativă cetăţenilor dezamăgiţi şi nemulţumiţi de aranjamentul constituţional al statului român. Din Manualul de Identitate aflăm că NR promovează valori ale liberalismului clasic, conservatorismului republican şi creştin-democraţiei. România aparţine unui destin euro-atlantic şi NR recomandă respectarea cu stricteţe a acordurilor cu FMI, UE şi a tratatului de guvernanţă fiscală (semnat de statul român abia ieri).

Discuţia despre limitarea suveranităţii se impune acum, când tratatele UE preconizează modificări ale autonomiei politice şi financiare a statelor naţionale.

„Dacă în felul acesta interesele economice şi sociale ale populaţiei României, pe termen lung, sunt mai bine protejate, atunci sunt de acceptat cedări parţiale de suveranitate. Dacă însă, sub umbrela monedei unice, se vor ascunde bancherii pentru a profita în continuare şi pentru a obţine câştiguri uriaşe, politica externă care presupune pierderi de suveranitate trebuie reconsiderată şi acceptate numai acele măsuri care au sens, justificate şi care indubitabil pe termen lung vor duce la evitarea derapajelor bugetare şi financiare şi la bunăstarea generală a românilor.”[1]
Acest fragment, prost redactat cum e, merită să fie analizat. În primul rând adoptarea monedei unice e văzută ca ceva de la sine înţeles – deja o cedare de suveranitate. Expresia a profita în continuare îmi aminteşte de bancurile cu Radio Erevan. Cum reconsideri o politică externă, dacă deja ai cedat-o parţial? Unde se vor localiza derapajele bugetare ale monedei unice, pe paralela 45, pe meridianul 15 sau în altă parte?

Pentru politica internă NR este adepta statului minimal, ca şi alte partide sau mişcări (PDL, libertarienii, popularii); criza economică actuală provine din filosofia statului asistenţial. „Privaţii” ştiu să facă bani, iar statul doar să le fure banii. Pentru „privaţii” curaţi ca lacrima patriotismul nu trebuie să vireze către protecţionismul îngust şi autosuficient. Statul român (deja mic şi slab) este considerat scump; el trebuie să aibă un nivel redus de personal şi de cheltuieli de funcţionare. NR propune privatizarea totală a companiilor de stat (oricum au rămas vreo 160), privatizarea sistemului sanitar şi a învăţământului şi dezvoltarea pilonilor privaţi de pensii. (În acest caz subsidiaritatea reprezintă de fapt un refugiu al statului.) Cheltuielile statului trebuie reduse, dar nu cele pentru infrastructură sau subvenţiile pentru agricultură. NR se pronunţă pentru Parlamentul unicameral şi reforma administrativ-teritorială.

Peste toate NR afirmă interesul naţional. Ea nu se deosebeşte esenţial de celelalte partide sau mişcări politice. În politica externă, toate văd o singură cale (integrarea euopeană) şi nici una nu are o alternativă la UE. Dacă UE se fragmentează sau dispare? Dacă euro se dovedeşte doar un instrument cu care statele membre sunt convinse să renunţe la moneda naţională, cum deja afirmă, argumentat, o serie de economişti? În politica internă aplicarea doctrinei statului minimal a fost iniţiată de mult de PDL. Noua Republică propune o politică ce seamănă mult cu a celorlalte partide.

La a patra conferinţă naţională a platformei politice Noua Republică din 3 martie gazdă a fost Mihail Neamţu, care a vorbit de noul brand politic şi a prezentat echipa NR. Platforma are 35 filiale, a strâns 10.000 de semnături şi se va înregistra ca partid. Există filiale puternice în diaspora românească, care solicită creşterea numărului de colegii electorale din străinătate (în prezent sunt şase) şi adoptarea votului prin corespondenţă. La conferinţă Mihnea Vasilache şi Gabriel Biriş au prezentat Pactul fiscal pentru Noua Republică, un document tehnic ce ar trebui explicat de economişti. Monica Macovei, „profesoara de integritate” a lui Mihail Neamţu, a vorbit Despre justiţie şi lupta anticorupţie.

Deocamdată Noua Republică e finanţată exclusiv din donaţii, care sunt afişate pe site; când se va înregistra ca partid va primi şi subvenţii de la stat, conform legii. Din donaţii mici şi vânzarea de căni made in China cu 40 de lei, NR a organizat o conferinţă la Hilton, la care au participat circa 200 de oameni, veniţi de la mai multe filiale. În holul hotelului am văzut oameni cu pancarte; ar fi fost o imagine suprarealistă, dacă pancartele n-ar fi fost de foarte bună calitate. Manualele sunt un alt exemplu de măiestrie tehnică, plătită din donaţii. Mihail Neamţu a mărturisit că este un republican de puternică persuasiune nord-americană şi este supranumit Germanicus - bănuiesc că de specialişti în PR care nu ştiu cine a fost bunicul lui Nero.


[1] Noua Republică, Manual de Identitate, Bucureşti, 2012, pag. 40.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.