trafic

 

duminică, 17 mai 2015

Protest faţa de acordarea titlului de doctor honoris causa lui Peter Singer

6 comentarii
UPDATE (20 mai 2015): Senatul Universităţii din Bucureşti nu renunţă la decizia de a-l premia pe Peter Singer. Festivitatea va aveal loc mâine, de Înălţare. Citiţi comunicatul pe activenews.ro.
 


Mai multe asociaţii apărătoare ale valorilor pentru viaţă au trimis o scrisoare de protest către conducerea Universităţii din Bucureşti şi a Facultăţii de Filosofie referitoare la acordarea titlului de doctor honoris causa lui Peter Singer, planificată pe 21 mai şi aprobată încă din dec. 2014 (sursa: stiripentruviata.ro). Deocamdată nu există un răpuns al Universităţii la acest protest.

Reproduc aici scrisoarea: 


Scrisoare de protest față de acordarea de către Universitatea din Bucureşti a titlului de doctor honoris causa filosofului Peter Singer



Am aflat cu stupoare că Universitatea din București îi va decerna titlul de doctor honoris causa filosofului Peter Singer, pe data de 21 mai.

Filosoful Peter Singer profesează convingeri cu totul contrare moralei creștine și legislației românești în vigoare, de aceea decizia Universităţii ni se pare cel puţin pripită.

Astfel, Peter Singer susține lipsa relativă de valoare a vieții umane, ceea ce contravine flagrant art. 22 alin 1 din Constituția României: „Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.”

În 1979, Peter Singer a scris[i]:"Copiii umani nu au conștiință de sine și nu sunt capabili să priceapă faptul că există. Nu sunt persoane. În consecință, viața unui nou-născut are o valoare mai mică decât viața unui porc, a unui câine sau a unui cimpanzeu". De asemenea, în 2001, Singer afirma că relaţiile sexuale între specii nu reprezintă o ofensă adusă demnității noastre ca ființe umane.[ii]

Din motivele menționate mai sus, considerăm că decernarea titlului de doctor honoris causa lui Peter Singer de către o instituție publică română este inacceptabilă și solicităm anularea ei.

Cu considerație,

Semnează:
Asociația pentru Toleranță în Spațiul Public,
Asociația pentru Revigorarea Tradiției
Asociaţia Rost
Asociaţia Predania
Asociaţia Părinţi pentru Educaţie
Asociaţia Basarabii
 (lista rămâne deschisă)





[i] Singer, Peter, Practical Ethics, (1st ed. Cambridge: Cambridge University Press, 1979)

6 comentarii:

Anonim spunea...

Precizez de la bun inceput ca nu sint antisemit, dar sint crestin (oricum, nici un crestin nu poate fi antisemit). Iar pentru crestini, valoarea suprema este adevarul. Si atunci, cu orice riscuri, chiar daca nu este „politically correct”, trebuie sa aratam ca pentru iudaism si pentru sionism (deci nu pentru toti evreii), viata goimilor (adica neevreii) nu are nici o valoare. Din aceasta cauza, in ultima jumatate de secol, o serie de evrei au propus eutanasierea unei mari parti din populatia planetei (desigur, a goimilor). Primul “om” care a avut ideea eutanasierii forțate în masă a populației la nivel planetar a fost un evreu, Henry Kissinger, seceretar de stat al SUA între anii 1973-1977; într-un interviu acordat la 28 oct. 1973 și publicat de New York Times sub titlul “Ilegal o putem face imediat. Constituțonal va dura puțin mai mult…” acesta declară printre altele: “Depopularea ar trebui să fie cea mai mare prioritate a politicii externe față de lumea a treia… Persoanele în vîrstă sînt consumatori inutili. Populația lumii trebuie să fie redusă cu 50 %.”. În anul în care a făcut această declarație, Henry Kissinger a primit premiul Nobel pentru pace! În volumul “Viitorul vieții”, apărut în Franța în anul 1991, Jacques Attali scria: “După ce depășește vîrsta de 60-65 de ani, omul trăiește mult prea îndelungat fără să producă și costă scump societatea. Bătrînețea este în prezent o piață, dar nu este solvabilă... Eutanasia va fi unul dintre instrumentele esențiale ale societăților noastre viitoare.” Attali (ns. 1943, evreu francez maghrebian) a fost între 1981-1991 consilier al președintelui francez Francois Mitterand iar între 1991-1993 a fost primul președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).Evreica Ruth Bader Ginsburg (ns. 1933, judecătoare la Curtea Supremă a SUA!), nuanțează nevoia reducerii populației lumii limitind-o la dușmani (ai SUA sau ai Israelului, asta nu precizează): “…și am avut temeri cu privire la creșterea populației, în special de creșteri în rîndul populațiilor care nu vrem să aibă prea mulți oameni”. Paul Ehrlich (ns. 1932), profesor la Stanford, în cartea "Bomba numita Populaţie” scria: „Un cancer este o multiplicare necontrolată a celulelor, iar explozia demografică este o multiplicare necontrolată de oameni ... Noi trebuie să mutam eforturile noastre de la tratarea simptomelor la extirparea cancerului. Operaţiunea va cere multe decizii aparent brutale şi lipsite de inimă.. . ". Astfel incit sa nu va mire declaratiile evreului australian Peter Singer, si nici premierea sa – la urma urmei, putea primi pentru ele chiar premiul Nobel pentru pace, precum Kissinger. Acum un an, am trimis Academiei Romane o scrisoare prin care rugam sa-mi explice pentru care merite un nemernic precum Elie Wiesel, un dusman al Romaniei, un fost memru al unei organizatii teroriste, un instigator la ura, un mincinos dovedit, etc., a devenit membru al Academiei. Nu am primit nici un raspuns.


Alina Ioana Dida spunea...

Daca ati trimis scrisoarea anonima, normal ca nu ati primit raspuns.

Anonim spunea...

Anonim a fost doar acest comentariu (si aceasta, pur si simplu, fiindca mi-a fost cel mai comod sa aleg din lista de profiluri oferita). Scrisoarea catre Academie a fost semnata si cu mentionarea adresei. Poate ca voi stringe si voi posta pe net scrisorile pe care le-am trimis in decursul timpului si care nu au primit raspuns.

Anonim spunea...

cred ca o minima onestitate intelectuala va obliga sa cititi si aceasta replica, de bun simt :) http://www.ccea.ro/sa-l-interzicem-pe-peter-singer/

Alina Ioana Dida spunea...

L-am citit. Urmaresc blogul CCEA de ani de zile, blog ce a refuzat sa-mi publice doua comentarii. Pe prof. Muresan l-am audiat de cateva ori. Poate am sa-i raspund. Pe scurt, protestul fata de acordarea titlului de DHR. Nu fata de libertatea de exprimare sau de dezbatere, de care (si) Fac. de Filosofie se bucura din plin, in Romania. Va recomand sa cititi (si) protestul parintilor care au copii cu handicap, din care citez>
"Semnatarii acestei scrisori-apel pot certifica nenumăratele dificultăți de care s-au izbit în exercitarea drepturilor copiilor lor: pentru unii ca aceștia, statul nu are niciodată resurse, pentru că mereu sunt alte priorități, iar atunci când acestea nu există, ele se inventează. Incapacitatea „sistemului” (medical, educațional etc.) de a înțelege și satisface solicitările dizabililor reflectă o profundă ostilitate față de persoana cu handicap, până într-acolo încât ea este considerată vinovată că s-a născut.

Spoiala de drepturi acordate, de silă, nu poate păcăli pe nimeni: în România cel puțin, cetățeanul handicapat este un cetățean inferior.

Această diferență de tratament este semnul unei profunde schizofrenii morale, din care nu se poate ieși prin teorii filosofice instigatoare la crimă, ci prin infuzie de omenie, dragoste şi valori morale. Eugenismul de tip nazist și umanitatea sunt două noțiuni ireconciliabile."

Alina Ioana Dida spunea...

http://www.culturavietii.ro/2015/05/19/scrisoare-de-protest-fata-de-acordarea-unei-distinctii-profesorului-peter-singer/
Aici - aveti textul integral.

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.