trafic

 

duminică, 23 septembrie 2012

Ambulanţa dorinţelor

0 comentarii


Un bolnav în stare terminală şi un transport de la un spital la altul. O cursă oarecare pentru şoferul de ambulanţă şi o dorinţă a bolnavului, împlinită în chip neaşteptat, s-au transformat, printr-o întâmplare, în şansa ca mii de bolnavi să aibă parte de o clipă de fericire în plus, aşa cum nici ei n-ar fi sperat.
Bărbatul în stare foarte gravă, ce nu mai putea respira decît cu sonda de oxigen, trebuia dus la alt spital pentru o investigaţie. Dar traficul se dovedise lejer şi pînă la momentul programării mai rămăsese vreo jumătate de oră, aşa că şoferul l-a întrebat într-o doară pe bolnav dacă n-ar vrea să se mai plimbe prin oraş. Bărbatul i-a spus că era marinar şi că, dacă ar fi să mai vadă ceva, ar vrea să mai meargă o dată în port. Plimbarea i-a produs bolnavului o fericire atît de mare încît şoferul a rămas impresionat. Văzuse mulţi „terminali”, ştia că nici acesta nu mai avea mult de trăit, cum s-a şi dovedit, dar acum întrebarea lui banală dusese la îndeplinirea dorinţei speciale a unui om, ultima din viaţa lui.  
Şoferul a vorbit la spital să facă asemenea curse în oraş sîmbata sau duminica, ca voluntar. În cîteva săptămîni numărul mare de „dorinţe”, foarte variate ca distanţă şi timp necesar pentru ducerea lor la bun sfîrşit, dar şi „amănuntele” tehnice l-au determinat să înfiinţeze o fundaţie. Cum arată ambulanţa din care să poată privi pe fereastră un om care stă tot timpul culcat sau care e mic de statură, cum sunt copiii? Pentru un copil care nu vrea să coboare, ci doar să se plimbe prin parc fără să fie văzut fiindcă nu mai are păr în cap, e nevoie de un geam special, mai larg şi cu anumite proprietăţi, deci de o maşină personalizată. A de la ambulanţă, P de la persoană, T de la transport, D de la donaţie, O de la oferit - fundaţia are o filosofie care porneşte de la ideea că „orice dorinţă e binevenită”. Nu lipsesc cuvintele minune şi fantezie.
În cinci ani Fundaţia Ambulanţa Dorinţelor din Olanda a achiziţionat din donaţii şapte maşini speciale pe care lucrează 200 de voluntari, şoferi şi cadre medicale. Şi în fiecare an cîteva mii de bolnavi în stare foarte gravă au dorinţe care li se împlinesc.

sursa: http://www.ambulancewens.nl/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.