trafic

 

duminică, 20 octombrie 2013

Proiect legislativ de modificare a Legii partidelor

0 comentarii
În Belgia, Finlanda, Olanda şi Italia e nevoie de 3 oameni pentru a înfiinţa un partid. În Bulgaria de 2500, în Rep. Moldova de 4000, în Ucraina de 10.000. În România e nevoie de 25.000 de semnături, care trebuie să provină din 18 judeţe.

În prezent, e foarte dificil, aproape imposibil, ca un curent din societate să se poată exprima politic într-un partid nou, iar legea actuală a partidelor politice favorizează apariţia unui oligopol. De ex, nu avem un partid eurosceptic sau un partid regional. În actuala formă a legii, partidele actuale nu mai au cum reprezenta întreaga societate; ele ar rămâne să se reprezinte doar pe sine.
Este o explicaţie a erodării democraţiei şi a generalizării eterogenităţii din sânul partidelor: fiecare partid are tabere pro sau contra exploatării aurului cu cianuri, pro sau contra exploatării gazelor de şist, pro sau contra căsătoriei gay, pro sau contra UE etc, care face traseismului politic posibil. Pe de altă parte, cetăţenii văd că nu mai au cum să se exprime politic şi lipsesc de la vot.

Senatorul Valeriu Todiraşcu (NR) a depus la Senat un proiect legislativ de modificare a legii partidelor; cu 1000 semnături s-ar putea înfiinţa un partid. Este un proiect de larg interes, care merită o dezbatere naţională.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.