Mutilarea genitală a fetelor (MGF) este o practică milenară întâlnită la unele culturi. 6 februarie a fost ziua internaţională de luptă împotriva acestui obicei barbar, cu traume fizice, fiziologice şi psihologice asupra fetelor. MFG este considerată a fi o încălcare a drepturilor fetelor şi femeilor, pe scurt a drepturilor omului.
MFG are drept scop să crească capacitatea femeii de a fi fidelă prin eliminarea, fără scop medical, a unor părţi ale organelor genitale externe cu rol în obţinerea plăcerii fizice.
În ciuda faptului că astăzi informaţia circulă mult mai uşor şi cunoaştem mult mai multe despre corpul omenesc şi despre psihic, numărul fetelor afectate nu pare să se afle în scădere.
Conform OMS, în lume există peste 130 milioane de fete şi femei mutilate genital.
Mai puţin de 18% dintre mutilări sunt efectuate de persoane cu pregătire medicală. De obicei, ele sunt făcute fără anestezie şi cu instrumente improprii.
Mutilarea se face de cele mai mult ori înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, deci în perioada de creştere. MFG duce la hemoragii, menstre dureroase, dureri abdominale cronice, complicaţii ale naşterii, incapacitatea de a percepe plăcerea fizică în timpul contactului sexual, sterilitate şi uneori moarte.
Peste 3 milioane de fete sunt mutilate genital în fiecare an, în lume. Practica nu ţine cont de vârstă şi poate avea legătura cu ritualul nunţii sau al naşterii.
MFG se practică în peste 30 de ţări: cele mai multe în Africa, dar şi în Asia şi în Europa. 91% dintre fetele şi femeile din Egipt sunt multilate genital.
sursa: Madame Figaro
marți, 10 februarie 2015
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. așteaptă moderarea.