trafic

 

sâmbătă, 30 ianuarie 2016

26 de ani de MȚR

0 comentarii

Vineri, 5 februarie 2016, Muzeul Țăranului Român împlinește 26 de ani de la (re)fondarea sa.

Începând cu 8 februarie, expoziția permanentă va fi închisă temporar pe una din laturile muzeului. Clădirea urmează să intre în proces de consolidare şi restaurare pentru o perioadă de 18 luni.

După această dată, vor rămâne deschise sălile Frumusețea crucii, Crucea Pomul vieții, Puterea crucii, Icoane (I), Icoane (II), care se află la parterul clădirii, iar la etaj vor fi putea fi vizitate sălile Triumf, Locuire, Jucării de lut, Casa în casă și Hrană.

Până atunci, vă invităm să treceți pragul muzeului în zilele de 5, 6 și 7 februarie, între orele orele 10 și 18. Intrarea este liberă.

După perioada de șantier, expozițiile vor fi redeschise.

„Cu un singur comentariu. La MȚR obiectele nu sunt expuse. Sunt re.impuse și, atenție, ele nu reprezintă. Tu te reprezinți.
MȚR e un loc ca niciun loc. Este o inimă, un cerc de putere și de smerenie. MȚR te învață ca este ordine în această lume, că este curățenie și că toate sunt bune.
Tu prezintă-te acolo și reîntoarce-te înainte să pleci. Dacă faci asta nimeni nu te mai poate păcăli.” (Bogdan Herăscu)


În 1990, Andrei Pleșu, Ministrul Culturii la acea vreme, îl numește la conducerea Muzeului de la Șosea pe pictorul Horia Bernea, cel care timp de 10 ani, împreună cu echipa sa, va reașeza colecția înstrăinată în anii comunismului și va face „să renască un muzeu centenar” (Irina Nicolau).

În anul 1996, a venit și marea recunoaştere internaţională: premiul EMYA pentru muzeul european al anului. Până în prezent, Muzeul Țăranului Român este singurul din România care deține această distincție în patrimoniul său.

Prin expozițiile temporare și colecțiile sale vechi, dar și recente, prin târgurile sale deja renumite și promovarea lucrurilor făcute de mâna țăranului, prin atelierele sale de creativitate pentru copii, prin diversitatea activităților sale culturale (lansări de carte și dezbateri, concerte și filme, colocvii și seri culturale etc.), Muzeul Național al Țăranului Român încearcă să fie mereu actual.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.