trafic

 

joi, 15 septembrie 2016

Se reiau cursurile la Academia Privată

0 comentarii
”Literatura noii ordini universale” este primul curs din această toamnă, de la Academia Privată.

Cursul își propune o prezentare și o discuție despre patru romane clasice ale literaturii distopice. Ca teme generale vor fi urmărite relevanța lor pentru modernitate, presupozițiile antropologice și filozofia politică implicită, cu un accent special pe amplasarea fiecărui roman într-un context ideologic anume. În același timp, vor exista trimiteri și comparații inevitabile la textele utopice notorii (Republica, Utopia sau Călătoriile lui Gulliver) pentru a pune în evidență locurile comune, dar mai ales diferențele specifice. În subsidiar, vor fi atinse și distopiile cinematografice, mai ales în cazul ecranizărilor romanelor în discuție.

Seminarul se adresează celor interesați de istorie conte
mporană, pasionaților de istoria ideilor, literatură și filozofie. Însă, practic, oricine dorește o introducere livrescă în totalitarism, eugenie, transhumanism, tehnocrație și alte variațiuni ale acelorași erezii, este binevenit. În consecință, pentru participarea la seminar nu e nevoie de standarde formale, însă lectura cărților în discuție va fi mult apreciată.
Vor fi discutate romanele:
Noi, de Evgheni Zamiatin;  Minunata Lume Nouă, de Aldous Huxley; 1984, de George Orwell și Acea putere hidoasă, de C.S. Lewis.

Lector este Ninel Ganea, cercetător independent, membru asociat al Institutului Ludwig von Mises – Romania, a studiat filozofia la Universitatea București și știintele politice la SNSPA; în ultimii ani a scris pentru blogul Karamazov (
www.karamazov.ro).

Alte detalii pe academiaprivată.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.