trafic

 

miercuri, 30 octombrie 2013

Dezbaterea POLITICĂ-SOCIETATE-RELIGIE

0 comentarii

Institutul Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase
invită la dezbaterea
„Politică – religie – societate. Împreună sau separat?”

București, Marţi 5 noiembrie 2013, Hotel Howard Johnson, Sala Colorado
Calea Dorobanților, nr. 5-7

09:30 – 10:00 Prezentarea proiectului România 2050 
SVEN-JOACHIM IRMER, Director KAS București; RADU PREDA, UBB/INTER
10:00 – 11:00 VASILE SEBASTIAN DÂNCU (Univ. București),
„Societatea românească postcomunistă. Continuități și fracturi”
11:30 – 13:00 Credință versus cetățenie. Cum stăm?
RADU PREDA (UBB/INTER), „Români religioși, societate laică. Șansele implicării publice a celor cu convingeri non-negociabile”

14:30 – 16:00 Valori și repere. Unde vrem să ajungem?
PETRE GURAN (ȘCOALA DE LA BUNEȘTI), „Premizele libertății religioase în educație. Un exemplu: metoda marilor cărți“
16:30 – 18:30 Loialitate și creativitate. Cum pot tinerii creștini să se implice în proiectul de societate? Dezbatere între referenți.
Read more...

luni, 28 octombrie 2013

Raportul Estrela: implicaţiile pentru cadrele medicale

0 comentarii

Raportul Estrela, referitor la sănătatea sexuală şi reproductivă (SRHR), elaborat de Comisia pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen, a fost respins în Plenul PE pe 22 oct. şi retrimis la Comisie, care îl poate reface şi supune din nou la vot începând cu ian. 2014. UE nu are competenţe în domeniul sănătăţii publice, conform principiului subsidiarităţii, dar acest Raport a încercat, printre altele, să facă din avort un „drept” pentru care sistemele publice de sănătate trebuie să fie răspunzătoare. (Să ne reamintim că avortul nu face parte din drepturile protejate la nivel internaţional.)
Pe scurt, Raportul propune: liberalizarea completă a avortului (în Irlanda, Polonia şi Malta avortul la cerere este încă interzis) şi decontarea acestuia din banii asigurărilor obligatorii de sănătate, decontarea contraceptivelor din banii publici şi accesul minorilor la servicii de sănătate sexuală fără ştirea părinţilor, finanţarea organizaţiilor private de sănătate a reproducerii din banii publici, educaţia sexuală obligatorie de la vârsta de 4 ani şi fără acordul părinţilor etc.
Cadrele medicale sunt interesate în mod direct de solicitarea de „reglementare” a obiecţiei de conştiinţă. Citez din Raport:  în câteva alte state membre avortul, deși este legal, este din ce în ce mai inaccesibil din cauza unor bariere normative sau practice, cum ar fi recurgerea abuzivă la obiecția pe motive de conștiință, perioadele obligatorii de așteptare sau consilierea părtinitoare. Sunt vizaţi mai ales ginecologii şi anesteziştii, dar şi alte specialităţi şi farmaciştii.
Să ne reamintim ce înseamnă obiecţie de conştiinţă. Orice cadru medical, căruia conştiinţa sau credinţa religioasă nu-i permit practicarea sau asistarea avortului (sau a altor acte care au drept consecință directă sau indirectă distrugerea unei vieți umane, de ex. FIV, RUAM, eutanasie), are dreptul de a refuza cererea pacientului sau a superiorilor săi. Situaţia este aceeaşi pentru farmaciştii care refuză eliberarea pilulei abortive, de ex. Unitățile sanitare se pot prevala de același drept pentru a refuza să ofere astfel de proceduri.
Dreptul la obiecţia pe motive de conştiinţă este întemeiat pe etica medicală şi pe dreptul natural, fiind totodată un drept fundamental, protejat de Constituția României, de legislaţia națională şi de cea europeană. Codul deontologic al medicului din România recunoaşte acest drept.
Refuzul personalului medical de a practica sau asista o întrerupere de sarcină la cerere este una din cel mai des întâlnite situaţii conflictuale între drepturile medicului şi cele ale pacientului. Obiecţia pe motive de conştiinţă (sau morală) are la bază contradicţia între solicitarea pacientului şi principiile religioase sau morale ale personalului medical, respectiv între autonomia medicului și dorinţa pacientului.
Raportul Estrela se referă în particular la avort şi le recomandă statelor europene să restrângă prin lege exerciţiul obiecţiei personalului medical care refuză practicarea avortului din motive religioase, morale sau filosofice. Raportul urmăreşte eliminarea, practic, a unui drept fundamental, ameninţând libertatea conştiinţei şi libertatea religioasă ale furnizorilor de servicii de sănătate (personal medical, dar şi spitale sau clinici, inclusiv private şi confesionale).
Nu este prima oară când se încearcă eliminarea obiecţiei de conştiinţă pentru cadrele medicale din UE. În urmă cu exact trei ani, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a fost depus raportul "Accesul femeilor la îngrijirea medicală legală: problema utilizării nereglementate a obiecţiei pe motive de conştiinţă", raportor Christine McCafferty. În urma dezbaterilor, raportul a fost amendat astfel încât să reafirme și să protejeze obiecția de conștiință a medicilor. Rezoluția, adoptată la un vot foarte strâns, s-a numit "Dreptul la obiecţia de conştiinţă în îngrijirea medicală legală". 
Retrimiterea la Comisie a Raportului Estrela este un armistiţiu; votul a fost foarte strâns, la o diferenţă de 32. Deşi în PE majoritatea este formată din socialişti, verzi, liberali şi comunişti, ce în mod tradiţional votau în favoarea agendei feministe şi homosexuale, acum o parte dintre ei s-au disociat şi au votat contra Raportului. Pe de-o parte au văzut în potenţiala rezoluţie o tentativă a instituţiilor Uniunii de a submina suveranitatea statelor membre şi, în contextul creşterii euroscepticsmului la ei acasă, nu au vrut să fie asociaţi cu aşa ceva. Pe de altă parte au fost conştienţi de elementele controversat al Raportului, cum sunt:  permiterea avortului și a serviciilor conexe în clinicile și spitalele administrate de culte religioase; legalizarea RUAM pentru lesbiene; obligativitatea educației sexuale începând cu ciclul primar; educarea „într-o viziune pozitivă” asupra homosexualității.
Există bănuiala că la acest Raport a contribuit substanţial International Planned Parenthood Federation (IPPF), principalul furnizor de servicii abortive în UE. În multe state UE, cadrele medicale fac uz de obiecţia de conştiinţă, în proporţie de peste 50%, ceea ce face dificilă activitatea acestor furnizori, interesaţi şi de o felie mai mare din bugetul UE. Pentru Orizontul 2020 se apreciază că acest buget este de 7,4 mld. euro, alocat pentru  “sănătate, schimbări demografice şi bunăstare”.
Acest buget poate fi influenţat major de Iniţiativa Cetăţenească Europeană Unul dintre noi, care la 1 nov. îi va cere Comisiei Europene să protejeze viaţa omenească încă de la concepţie, prin sistarea fondurilor UE acordate pentru cercetări şi programe de sănătate ce presupun distrugerea embrionilor umani.
Odată adoptată în proiectele legislative ale Comisiei Europene, Iniţiativa ar modifica regulamentele financiare ale UE şi distribuirea bugetului, aducând consistenţă politicilor comunitare prin protejarea vieţii umane încă de la concepţie, conform competenţelor pe care Uniunea le are în acest domeniu.

Până în ian. 2014 europarlamentarii şi toţi cei vizaţi de Raport au timp să se informeze şi să dezbată. Asociaţiile profesionale ale cadrelor medicale din România ar trebuie să ia o atitudine publică, în favoarea unei legislații care să le protejeze independenţa profesională, dar și autonomia furnizorilor de servicii medicale.
Read more...

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Sondaj pentru părinţi

0 comentarii
Vă recomand să citiţi propunerea Asociaţiei Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă (APES).
Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă este o organizație nonguvernamentală înființată recent cu scopul monitorizării, prevenirii și combaterii evenimentelor degradante și imorale, care alterează major procesul de învăţământ şi aduc gravă atingere dezvoltării psihologice, emoţionale şi sufleteşti a tinerilor.
Deși mass-media prezintă constant cazuri în care în incinta școlii se produc acte imorale, de la consum de alcool, tutun, violență, până la droguri, hărțuiri și relații sexuale între elevi, nu ştim să existe o strategie eficientă pentru stoparea şi preîntâmpinarea acestor fenomene. Având în vedere acestea, ca părinţi direct interesaţi de soarta şi viitorul copiilor noştri, intenţionăm să realizăm o platformă naţională de acţiune. Pentru aceasta este nevoie, în primul rând, de fixarea şi ierarhizarea problemelor cu care se confruntă astăzi copiii în spaţiul instituţiilor de învăţământ.
Aşadar, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Mai concret, vă rugăm să ne trimiteți mesaje în care să ne povestiți pe scurt care au fost problemele cu care dumneavoastră ca părinți (sau profesori), precum și copiii dumneavoastră, v-ați confruntat în cadrul sistemului de învățământ din România.
Mai multe, pe site-ul parintipentrueducatie.ro
Read more...

marți, 22 octombrie 2013

Cum au votat europarlamentarii români retrimiterea la Comisie a Raportului Estrela

1 comentarii
Raportul Estrela a fost respins în Plenul P.E. Raportul Estrela a fost retrimis la Comisia pentru drepturile femeilor şi identităţii de gen. O Rezoluţie alternativă, ce punea accentul pe sănătatea maternală, libertatea de conştiinţă şi o educare atentă a copiilor, a fost respinsă şi ea, dar acum membrii P.E. şi cei interesaţi vor avea timp să studieze mai mult punctele controversate ale Raportului Estrela, printre care faptul că a avut drept coautor o persoană din conducerea International Planned Parenthood (IPPF) cu sediul la Bruxelles.

Cum au votat europarlamentarii români propunerea de retrimitere la Comisie a Raportului Estrela:
Împotriva retrimiterii au votat: Renate Weber (ceea ce nu e o surpriză, fiind singurul europarlamentar român simpatizant ILGA), dar şi: Norica Nicolai, Victor Boştinaru, Corina Creţu, Minodora Cliveti, George Sabin Cutaş, Vasilica Viorica Dăncilă, Ioan Enciu, Cătălin Sorin Ivan, Ioan Mircea Paşcu, Daciana Octavia Sârbu, Claudiu Ciprian Tănăsescu. 
sursa: lgbt-ep.eu
Read more...

Noua Republică - primul partid pro life din România - UPDATE

0 comentarii
UPDATE (ORA 19): Raportul Estrela a fost respins în Plenul P.E. Raportul Estrela a fost retrimis la Comisia pentru drepturile femeilor şi identităţii de gen. O Rezoluţie alternativă, ce punea accentul pe sănătatea maternală, libertatea de conştiinţă şi o educare atentă a copiilor, a fost respinsă şi ea, dar acum membrii P.E. şi cei interesaţi vor avea timp să studieze mai mult punctele controversate ale Raportului Estrela, printre care faptul că a avut drept coautor o persoană din conducerea International Planned Parenthood cu sediul la Bruxelles.


În urmă cu două zile Noua Republică a anunţat ca sustine Iniţitativa Cetăţenească Europeană "Unul dintre noi".

Azi acelaşi partid şi-a exprimat dezacordul în legatură cu Raportul Estrela, ce se va discuta azi in P.E.

Este primul partid politic din România care îşi asumă oficial protejarea vieţii umane încă de la concepţie. În condiţiile în care Iniţiativa "Unul dintre noi" are peste 97.000 semnături în România, Noua Republică are un start bun pentru alegerile europarlamentare din 2014.

Read more...

duminică, 20 octombrie 2013

Proiect legislativ de modificare a Legii partidelor

0 comentarii
În Belgia, Finlanda, Olanda şi Italia e nevoie de 3 oameni pentru a înfiinţa un partid. În Bulgaria de 2500, în Rep. Moldova de 4000, în Ucraina de 10.000. În România e nevoie de 25.000 de semnături, care trebuie să provină din 18 judeţe.

În prezent, e foarte dificil, aproape imposibil, ca un curent din societate să se poată exprima politic într-un partid nou, iar legea actuală a partidelor politice favorizează apariţia unui oligopol. De ex, nu avem un partid eurosceptic sau un partid regional. În actuala formă a legii, partidele actuale nu mai au cum reprezenta întreaga societate; ele ar rămâne să se reprezinte doar pe sine.
Este o explicaţie a erodării democraţiei şi a generalizării eterogenităţii din sânul partidelor: fiecare partid are tabere pro sau contra exploatării aurului cu cianuri, pro sau contra exploatării gazelor de şist, pro sau contra căsătoriei gay, pro sau contra UE etc, care face traseismului politic posibil. Pe de altă parte, cetăţenii văd că nu mai au cum să se exprime politic şi lipsesc de la vot.

Senatorul Valeriu Todiraşcu (NR) a depus la Senat un proiect legislativ de modificare a legii partidelor; cu 1000 semnături s-ar putea înfiinţa un partid. Este un proiect de larg interes, care merită o dezbatere naţională.






Read more...

sâmbătă, 19 octombrie 2013

Raportul Estrela nu trebuie să treacă! Solicitaţi-le europarlamentarilor aviz negativ!

0 comentarii
Ofensiva impotriva embrionului uman la Parlamentul European: Initiativa Cetateneasca Europeana “Unul dintre Noi” denunta negarea democratiei si face un apel la mobilizare!
Pe parcursul anului, 2013 declarat de Parlamentul European ca „Anul cetateanului”, Initiativa legislativa cetateneasca europeana pro-life “Unul dintre noi” a atras mai mult de 1.300.000 de cetateni din intreaga Uniune Europeana. In Romania, numarul celor care formeaza Lista Poporului Vietii a depasit de 100.000.
Inainte de termenul limita de strangere a semnaturilor, 1 noiembrie, pe agenda sesiunii parlamentare de la Brussels este propus spre dezbatere si votare pe 22 octombrie un proiect de raport al Comisiei pentru drepturile femeii si egalitate de gen 2013/2040 (INC), proiectul de Rezolutie Estrela, prin care sunt incluse masuri de sustinere financiara a programelor amenintand viata embrionului uman, adică în contradicție cu inițiativa „Unul dintre Noi”.
Autoarea de facto a textului Estrela este Vicky Clayes, președinta pentru Europa a Planned Parenthood (Federația Internațională a Parentalității Planificate, cel mai mare business de avorturi și contracepție din lume (citiți aici câteva articole). Ea a recunoscut acest lucru in timpul prezentării de către Parlamentul European a unui raport privind accesul femeilor la metode moderne de contracepție.
Alaturi de alti observatori ai institutiilor europene, dr. Gregor Puppinck, director al Centrului European pentru Lege și Justiție și co-inițiator al „Unul dintre noi” trage un semnal de alarma:
„Acest proiect de rezoluție depaseste competența Uniunii Europene, care permite statelor membre sa legifereze problemele de bioetică. Finantarile politicilor europene de dezvoltare care încurajeaza avortul sunt problematice. De mai mulți ani, s-au discutat programele de avort sau sterilizare forțată sau avorturi selective în țări cum sunt China sau India.
Mai mult de 1,3 milioane de persoane din Europa, semnatare ale Inițiativei cetatenesti europene ‘Unul dintre noi’, cer tocmai încetarea finanțării programelor Uniunii Europene care amemninta fiintele umane deja concepute.
Deputații europeni trebuie să țină cont de aceasta mobilizare masivă a cetățenilor din intreaga Europa si sa o ia in considerare, altfel vor nega un democrația. Cum este posibil sa fie abordata astfel aceasta problematica, atunci cand cetățenii europeni cer Comisiei Europene sa ia pozitie fata de aceeasi problematica?”
In Romania, pentru Initiativa cetateneasca “Unul dintre noi”, sustinuta de Biserica Ortodoxa Romana, alaturi de participantele la Consiliul Consultativ al Cultelor si numeroase ONG-uri, au semnat mai mult de 100 000 de persoane.
Reprezentanţa Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene şi Comisia Episcopatelor (Romano-Catolice) din Europa (COMECE) au susţinut activ amendarea, în Parlamentul European a articolelor care privesc aspecte etice (în special problema finanţării cercetării pe embrioni umani) ale noului program cadru de cercetare 2014-2020 – Orizont 2020.
Toti acesti semnatari ii interpeleaza pe politicienii romani si pe cei europeni, ca sa tina cont de opinia lor din acest moment pana la votul din 22 octombrie si apoi pana la termenul de terminare a fazei de strangere a semnaturilor, 1 noiembrie 2013.
CUM NE PUTEM OPUNE REZOLUTIEI ESTRELA?
  • cereti presedintelui Parlamentului European sa retraga proiectul de rezolutie de pe ordinea de zi a sesiunii plenare, deoarece textul nu se incadreaza domeniul de competente ale Uniunii. (Markus Winkler este Sef de Cabinet: 0032 2 28 40 737, markus.winkler @ europarl.europa.eu )
  • cereti Partidului Popular European (PPE) sa respinga textul: joseph.daul @ europarl.europa.eu; 0032-2-2840662 (PPE, cel mai mare grup parlamentar din PE, se opune rezoluției; este de așteptat ca Socialiștii, extrema stângă și Verzii să voteze favorabil; poate și Liberalii)
  • semnati Initiativa legislativa cetateneasca „Unul dintre noi”.
PE FB (https://www.facebook.com/unuldintrenoi.bucuresti) gasiti informatii despre cum am incercat sa ii informam pe europarlamentarii romani de la Brussels.
Mai jos, lista de contacte pentru europarlamentarii români.
Va invitam sa ii inundati cu mesaje!
Doamne ajuta!
Cu multumiri,
Daniela Paun
coordonator Romania (pro bono publicum)
ICE „Unul dintre noi”
PPE (Populari)
sebastianvalentin.bodu@europarl.europa.eu,
csaba.sogor@europarl.europa.eu,
laszlo.tokes@europarl.europa.eu
SOC (Socialiști)
silviaadriana.ticau@europarl.europa.eu,
ALDE (Liberali)
renate.weber@europarl.europa.eu,
ovidiu.silaghi@europarl.europa.eu, o.silaghi@gmail.com,
contact@hellvig.ro, eduard.hellvig@europarl.europa.eu,

Non-afiliați
Read more...

joi, 17 octombrie 2013

Festival de film creştin

1 comentarii
“Festivalul Internaţional de Film Creştin Ortodox”  va avea loc în perioada 06/10 noiembrie 2013.
FIFCO işi propune să promoveze arta cinematografică şi să prezinte cele mai bune filme dedicate creştinismului. FIFCO este primul festival internaţional de film documentar bisericesc organizat in România.
Eveniment cultural de excepţie, FIFCO este dedicat credincioşilor, profesioniştilor din industria cinematografică, tinerilor şi copiilor, publicului larg.
Misiunea festivalului este să promoveze bucuria ortodoxiei şi să-i unească pe toţi creştinii fie că sunt din Romania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Etiopia, Serbia, Muntenegtru, Macedonia, Ucraina, Belarus, etc.
Este un festival al bucuriei şi al imaginaţiei, al apropierii de Dumnezeu – un mesaj către intreaga lume: “Prin arta catre Dumnezeu”.
Vor fi acordate trei premii de excelenta. Unul va fi acordat pentru intreaga carieră și contribuția adusă filmului românesc dlui – posibile modificari și două premii pentru activitate misionară și socială acordate domnilor Preot Prof. Dr. Mihai Milea pentru toate proiectele sociale dezvoltate și sprijinirea comunității și domnului Preot Nicolae Dima pentru misionarismul reliefat in cadrul emisiunilor zilnice difuzate de postul de televiziune Trinitas Tv.



sursa: ifestival.ro
Read more...

duminică, 13 octombrie 2013

Dezbatere CSIC: Informatorii Securităţii Comuniste

0 comentarii

Read more...

sâmbătă, 12 octombrie 2013

Despre Mănăstirea Văcăreşti

0 comentarii

Read more...

vineri, 11 octombrie 2013

Conferinţă la Facultatea de Drept

0 comentarii


În perioada 18-19 octombrie 2013, cu sprijinul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Ministerul român al Afacerilor Externe şi Comisia Europeană pentru Democraţie  prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, împreună cu Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE/ODIHR), organizează Conferinţa internaţională „Political parties - key factors in the political development of democratic societies”.

Conferinţa este dedicată statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, având ca obiectiv transferul de expertiză democratică, inclusiv din partea României, pentru aceste state. Evenimentul este cel de-al 3-lea Atelier Intercultural organizat de Comisia de la Veneţia (cel anterior a avut loc la Marrakech, Maroc, 14-15 mai 2013, cu tema „Noul constituţionalism în lumea arabă”).  

Citiţi anuntul integral aici.
Read more...

duminică, 6 octombrie 2013

Despre etica tehnologiilor de reproducere umană asistată medical (RUAM)

0 comentarii
Pe 16 oct. la Facultatea de Filosofie Bucureşti, în cadrul Reuniunilor de miercuri, la orele 18.00, are loc dezbaterea Provocări etice în tehnologiile de reproducere asistată.

Invitat: Mircea Leabu (Universitatea din Bucureşti).
Critici: Doru Moraru; Delia Ivan (Universitatea din Bucureşti). 
Moderator: Leria Boroş (Universitatea din Bucureşti). 

sursa ccea.ro
Read more...

sâmbătă, 5 octombrie 2013

135 de relaţii româno-ruse

0 comentarii

Read more...

miercuri, 2 octombrie 2013

Jean Luc Marion în România

0 comentarii

Jean Luc Marion, membru al Academiei Franceze, este invitat în România.


5 OCTOMBRIE 2013 - IAȘI
Ora 10:00 - Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași (Aula Magna "Mihai Eminescu", corpul A, Bd. Carol I nr. 9): acordarea titlului de Doctor Honoris CausaCeremonia va fi urmată de conferința intitulată La conscience – de l’intentionnalité à l’appel.

8 OCTOMBRIE 2013 - BUCUREȘTI
Ora 18:00,  Institutul Francez (Bd. Dacia nr. 77, sala Elvire Popesco): conferința intitulată Dieu et l’ambivalence de l’être.
   
 Citiţi programul integral al manifestărilor aici
Read more...

marți, 1 octombrie 2013

Despre relaţiile româno-maghiare

0 comentarii
O treime dintre respondenţi apreciază că relaţiile români-maghiari sunt rele, lucru care poate stârni îngrijorare, dacă ne gândim că pentru un om politic interesat să-şi crească popularitatea acest bazin devine atractiv. Deşi excesele naţionaliste de la noi au diminuat mult, ele şi-au făcut simţită prezenţa totuşi în campania electorală din 2012. Emotivitatea relaţiilor români-maghiari este actuală şi sondajul este important pentru 2014, an ce poate aduce reconciliere sau percepţii mai proaste ale relaţiilor dintre români şi maghiari.

Citiţi articolul integral aici.
Read more...