trafic

 

luni, 8 septembrie 2014

Cum s-au făcut de râs medicii de familie

15 comentarii
Din presă:

"Cardul de sănătate, care acum conţine doar datele de identificare ale asiguraţilor şi în baza caruia se vor deconta toate serviciile medicale din 2015, va începe sa fie distribuit la nivel national din 20 septembrie prin Poşta Română. Cardul va deveni obligatoriu începând de anul viitor, pentru accesarea oricărui serviciu medical, cu excepţia urgenţelor."

Ca medic de familie îmi exprim o opinie.

Distribuirea cardurilor prin Poştă costă 7 milioane euro, plătiţi de Casa de Asigurări.

După mai multe runde de negocieri cu Casa, Asociaţiile medicilor de familie au refuzat să distribuie cardul, pe motiv că acest serviciu nu ar fi fost decontat.
Proiectul iniţial prevedea că acest card va fi iniţializat de medicul de familie, iar refuzul Asociaţiilor a necesitat modificarea softului, cu alte cheltuieli - milioane de euro din fonduri europene, adică bani publici.

Acum cardul poate fi iniţializat şi de medicul din ambulator sau de la Urgenţe, dar ce timp va avea el pentru completarea antecedentelor medicale, care pe fişa unui medic de familie (harnic) pot fi foarte bine documentate? 

În ultimii ani presa a scris despre "dublarea" listelor medicilor de familie, care totalizau (sau totalizează) 28 milioane de înscrişi la o populaţie de sub 21 mil. Pentru fiecare pacient înscris cabinetul încasează bani lunar (capitaţie).

Dacă medicii de familie ar fi acceptat să distribuie acest card, chiar şi fără a fi plătiţi, 
- ar fi ajuns la un scor la adevăr ("văd câţi pacienţi am cu adevărat pe listă, nu mă poate nimeni acuza că am lista dublată")
- cu ocazia asta îmi reevaluez pacientul (profilaxie)
- înregistrez datele de pe fişa mea pe card, ceea ce va fi de folos în Ambulator (prin colaborarea MF-specialist creşte calitatea actului medical).

Cardul este trimis la adresa de pe buletin a pacientului. Pe lista mea, circa 20% pacienţi au alt domiciliu, nu cel din buletin. Unde vor ajunge cardurile lor? (Se vor întoarce la Casă şi fiecare asigurat va trebui să se ducă personal să-l ridice.) Circa 20% din banii de transport pentru pacientii aflaţi pe lista mea se pierd astfel.

Din ianuarie, decontarea serviciilor se va face în funcţie de cardurile trecute prin cititor, în Cabinet. Casa va şti în timp real pe cine examinez. Frauda din sistem va scădea; există medici (specialişti şi de familie) care de ani de zile  trec consultaţii ex burtibus pe registru şi astfel încasează bani pentru servicii fictive. Frauda este unul dintre motivele care au făcut din implementarea cardului de sănătate o necesitate.

Vom avea problema pacientului fără card. Vor apărea conflicte între medici şi pacienţii fără card, care plătesc asigurări de sănătate. Medicii nu vor acorda consultaţii fără a avea garanţia că sunt plătiţi, prin trecerea cardului prin cititor, iar omul bolnav nu va accepta acest lucru.

Medicii de familie au şi aşa o imagine proastă. Distribuirea cardului de sănătate, ce este şi document medical, făcută cu responsabilitate şi seriozitate de medicul de familie l-ar fi re-valorizat în faţa asiguratului şi i-ar fi adus un plus de demnitate în relaţia contractuală cu Casa de Asigurări. Medicii de familie s-au făcut de râs.




15 comentarii:

Anonim spunea...

Articolul dumneavoastra e plin de erori de la inceput pana la sfarsit, regret ca domnul Mixich a acceptat sa publice asa ceva in saptamanalul de prestigiu pe care il conduce!
Cata vreme incepeti cu faptul ca este parerea dumneavoastra, nu vad de ce trebuie sa generalizati.
Distributia cardului a fost refuzata sistematic NU pentru ca era nedecontata - nu cunoasteti deloc problema, s-a propus de catre CNAS suma de cinci lei per card, chiar mai mult decat ia Posta Romana! Organizatiile Medicilor de familie au refuzat distributia cardului pentru ca era o activitate nemedicala, cronofaga, extrem de birocratica si mult sub gradul de calificare al unui medic.
Nicio modificare nu a fost facuta softului dupa acest refuz (ce legatura are softul cu distributia???). Cardurile eronate ar fi constituit sursa de numeroase drumuri pentru medicii de familie si borderouri pentru retur la casa judeteana de asigurari.
Este parerea dumneavoastra ca se trec consultatiile "ex. burtibus" incasand bani pentru servicii fictive. Consultatiile sunt consemnate in mai multe documente si se incheie cu bilete de trimitere, retete, precum si alte lucruri pe care observ ca nu le stiti, desi spuneti ca sunteti medic de familie, a face o consultatie fictiva in conditiile actuale de birocratie si control excesiv inseamna pus si simplu o fictiune. Vorbiti in totala necunostiinta de cauza.
Reevaluarea pacientului nu inseamna profilaxie, un profesionist ar sti asta.
Cat despre imaginea pe care o au medicii de familie, gasesc ca aveti o atitudine deplasata si nici macar nu argumentati. In schimb contribuiti din plic cu o astfel de opinie.
Avem insa noroc ca majoritatea cititorilor saptamanalului cu pricina sunt intelectuali.

Dr. Sandra Alexiu, Vicepresedinte SNMF

Alina Ioana Dida spunea...

Multumesc pentru precizări şi observatii. Subiectul principal este dublarea listelor.
1. Ce este nemedical in a initializa şi a completa pe card istoricul medical? Noi facem acum acest lucru pe fişă. Toată munca noastră de pe fişă se pierde astfel, în loc să ajungă la specialist.
2. Despre modificarea softului am citit într-un interviu cu şeful CNAS. Softul iniţial era destinat doar medicului de familie.
3. De ce credeţi că acum nu vor fi carduri eronate? Noi oricum mergem la Casă cel puţin o dată pe lună.
4. Nu spuneţi nimc despre dubarea listelor. Oameni cu vechime în presă au vorbit despre acest subiect., nu eu Unde este scorul la adevăr? Dacă distribuiam noi cardul, ştiam exact: cât am pe listă în realitate. Asociaţiile au refuzat să realizeze acest scor la adevăr - oare de ce? Ce le răspundem celor care ne acuză medicii de dublarea listelor, noi, intelectualii?
5. Despre consultaţiile ex burtibus.... Noi, medicii, ar trebui să fim mai puţin ipocriţi.
6. Profilaxia secundară şi terţiară se fac SI în cadrul reevaluării pacientului.
7. Vă aştept să comentaţi şi la următorul meu articol pe această temă.

Anonim spunea...

Sunteti pe langa subiect. Pe langa multe subiecte. Una este blogul, alta un saptamanal al intregii suflari medicale romanesti. Sigur sunteti medic specialist? Pentru ca, din cele asternute pe hartie nu prea sunteti sigura de acest aspect.
Cu acelasi respect, pe care-l afisati specialitatii noastre,
Va salut! IN BURTIBUS!

Anonim spunea...

N-ai cu cine discuta! E complet ex burtibus! Scrie din ce aude pe la sedintele de partid. Mai e si .."homofoba" Poate se trezeste actionata in instanta si data pe mana CMR pentru defaimarea confratelui.Cum o avea timp si de medicina, blog,registre,carduri, politica si actiuni xenofobe? Dar dumneavoastra, doamna doctor, aveti o imagine buna ca medic de familie? Aoleu, nu stiti nici sa scrieti! Ce ma mai mir de continut??? Asa vedeti "re-valorizarea" medicului? Dar de ce trebuie "re-valorizare"? Cine s-a "de-valorizat"? PS nu v-am gasit ca medic pe google. Ia sa vedem si urmatorul "articol", poate va treziti cu niscai probleme deontologice ? Hm?

Anonim spunea...

Apropo de dublarea listelor . A fost un mare praf in ochii romanilor sa ascunda adevaratele fraude din sistem si sa dea vina pe MF . Va explic si cum sta treaba : medicina de famile primeste o suma FIXA din total buget FNUASS ( in jur de 5% ) atunci cand se voteaza bugetul in parlament , Aceasta suma se imparte la total populatie ( care este nr. fix ) si rezulta faimosul PC ( per capita ) . Daca medicii de familie fura pacienti si isi " dubleaza listele " rezultand o populatie de 28 milioane , rezulta ca , impartind ACELASI buget de 5% scade valoarea PC . In istoria de 15 ani de asigurari de sanatate nu a existat niciodata rectificare bugetara pozitiva pentru medicina primara ,
P.S. Ca sa nu mai spunem ca din 5% alocate medicinei primare e cam greu sa furi .

Anonim spunea...

1. Cardul de Sanatate are un chip cu o capacitate limitata de stocare. Pe card, pe langa datele de identificare, vor mai fi trecute informatii elementare, gen grupa de sange, medicul de familie actual, acceptul de a dona organe pt transplant, persoane de contact etc. Nu vor figura consultatiile si datele din fisele noastre, pt ca nu incap. Ele vor fi vizibile in DES, prin urmare nu se pierde nimic din munca noastra. In urma cu 2 ani a fost o prezentare a datelor de pe card, facuta de Siveco, in toata tara. Ati fost la ea? presupun ca nu, altfel ati fi stiut aceste lucruri. Cardul de Sanatate a fost conceput ca si instrument de control (nici macar afirmatia CNAS precum ca va certifica calitatea de asigurat nu e reala).
2. Nu stiu la ce soft va referiti, dar daca e SIUI, tin sa va lamuresc din nou. Deoarece in proiectul initial era prevazut ca medicul de familie va face distributia si initierea, Siveco a fost nevoita sa puna la dispozitie un instrument pt a se putea initia si inscriptiona datele. Acest instrument a fost conceput ca un modul pentru SIUI (nu stiu daca era compatibil doar cu SIUI-MF sau cu toate variantele de SIUI). Avand in vedere schimbarea legislativa, acel modul nu s-a mai implementat, deci nici vorba de modificarea softului, ci doar ca nu s-a mai adaugat ceva la el. Posibil ca dupa distribuirea cardurilor si achizitionarea de cititoare, sa reapara acest modul (de altfel toate softurile medicale vor face un modul asemanator).
3. Mergeati la Casa, bine spus. Acum nu se mai merge decat o data la 3 luni, sa duceti cererile de inscriere/transfer. Probabil ca odata cu aparitia cardului o sa dispara si acest obicei. Daca totusi vreti sa stiti de ce, am sa va raspund: raportarea se face electronic, factura la fel. Momentan certificarea inscrierilor se face prezentand aceasta hartie, dar avand cardul, se va face direct si validarea, deci acea hartie poate fi pastrata in cabinet pentru situatii neclare (evident ca trebuie o modificare in norme pentru asa ceva).
4. Liste dublate??? in ce an traiti dvs? de cand s-a introdus SIUI-ul nu mai exista CNP-uri dublate. Pana la validarea unui transfer trec vreo 2 luni, timp in care un pacient figureaza la 2 medici in acelasi timp, dupa care la validarea finala, el va figura la un singur medic, iar medicul de la care a plecat pacientul va avea la regularizare de dat inapoi banii PC din luna platita eronat. Ultima situatie de dublare de pacienti a fost in 2013, cand a fost sincronizata baza de date a Casei OPSNAJ cu cea a CNAS si pacientii OPSNAJ au fost stersi din baza de date a medicilor de la CNAS. Afirmatia lansata in presa in urma cu ceva timp, cum ca sunt 18 mil de cetateni in Romania si vreo 26 mil in baza de date a CNAS era o mare minciuna, Poate ca asa a fost cand s-a creat baza de date (inainte de 2010, oricum), dar SIUI-ul a corectat instant problema. Daca nu ma credeti, duceti-va la CJAS cu lista dvs si cereti sa verificati daca pacientii dvs mai sunt inscrisi si la alt medic si daca se deconteaza PC pentru mai mult de 2 luni atat pt dvs cat si pt celalalt medic.

continuare...

Anonim spunea...

continuare...

4 bis. Copiii dub 18 ani nu vor avea card. Ce facem cu ei? cum stim ca-i avem pe lista? Nu distributia e cea care ne arata exact cati avem pe lista, ci baza de date a SIUI. Personalizarea e cea care va arata lunar cine mai e si cine a plecat. Daca vreti totusi ceva mai concret (furtul de pacienti e o realitate), activarea cardului o face medicul de familie (teoretic asa e in proiect), pacientul va veni la medicul pe care stie ca il are, prin urmare vom sti sigur daca e la noi sau a fost "imprumutat" pe alta lista.
La celelalte afirmatii n-am ce sa mai comentez. Sincer, nu ma asteptam sa gasesc un asemenea articol, nedocumentat, intr-un ziar cu pretentii. Dar daca tot a fost publicat, v-as sfatui sa mai scrieti un articol, de data asta documentat, in care sa rectificati toate afirmatiile neadevarate, si in final sa va cereti scuze. Una e sa ai o parere (e dreptul fiecarui cetatean) si alta e sa produci o dezinformare (nu prea inteleg ce ati castigat din acest articol). Poate ca ati vrut sa il urmati pe acel medic chirurg ce a avut curajul sa arate realitatea din spitalul unde lucreaza, dar nu v-a iesit. Eu pot sa vin cu dovezi concrete la tot ce am scris, pentru a desfiinta fiecare afirmatie a dvs, sunt tare curios insa ce dovezi aveti dvs, in afara de cele verbale.
Stiu ca sansele mele de a va schimba opinia sunt aproape zero, dar poate ca in al 12-lea ceas o sa faceti un efort sa va documentati (aveti la dispozitie site-ul CNAS, forumul SIUI-SIVECO, norme si contract-cadru) si pe urma, daca nu in ziar, macar pe blog, vreau sa vad acel articol rectificativ. Aveti curaj sa faceti asta?

Dr. Ciprian Vornicu - medic de familie

Anonim spunea...

Tovarasa Dida,pe ce lume traiti?

Unknown spunea...

Acum mai si cenzurati? Pe forumul MF sunt colegi care au postat pe blogul dv. si nu apar. Sper ca macar atata onoare sa va fi ramas.

Alina Ioana Dida spunea...

@Valentin Ciortea: N-am cenzurat nimic. Nu stiu despre ce vorbiti.

Unknown spunea...

De ex. colega Szosz Klara. Inainte am mai postat si eu. Asumati-va tot d-na dr.!

Alina Ioana Dida spunea...

Nu am primti comentariul dansei. O rog sa-l rretrimita. Repet: la acest articol nu am cenzurat comentarii. Ma bucur ca are peste 340 citiri.

Anonim spunea...

Casa de Asigurări îi plătește medicului un număr limitat de consultații/servicii medicale pe pacient. Știu mulți medici de familie care depășesc acest număr, fără a lua vreun ban pe ele. Dacă intră cardul, pacientul va pierde din acest punct de vedere: ce ne facem? Fără serviciu validat de Casa de Asigurări, pacientul nu va putea beneficia de bilet de trimitere sau rețetă etc. Deci și pacientul poate pierde.

Dar distribuirea cardului nu este treaba mea, ci a Casei de Asigurări, pentru că este al ei. Pentru că normal ar fi ca acest card de asigurat/sănătate să fie însoțit și de un contract, tocmai să nu mai existe disputele dintre medicul de familie și pacient. Colegii vă pot confirma că tot mai multe persoane devin neasigurate: pacientul îi va spune medicului de familie că este asigurat și că are dreptul la servicii medicale gratuite, iar medicul îl va trimite la Casa de Asigurări: și iarăși apare conflictul.

Dr. Vasile Blaga

Unknown spunea...

Vasile, ai uitat cand luai apararea colegului Bumbulut pe tema pac. 21?

Anonim spunea...

Pe ce planeta profesati? Aia cu dublarea listelor e tare rău :))))

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.