trafic

 

joi, 16 februarie 2012

Educaţia pentru federalism

0 comentarii


Federalismul european s-a născut în Italia, la iniţiativa unui militant comunist, Altiero Spinelli, condamnat de regimul Mussolini la 16 ani închisoare pentru acţiuni politice clandestine, în 1927. În 1941 Altiero Spinelli şi Ernesto Rossi, aflaţi în detenţie, redactează Manifestul de la Ventotene, ce punea sub semnul întrebării statul naţional, pe care îl vedea drept cauză principală a celui de-al doilea război mondial. Pentru semnatarii Manifestului, prioritatea strategică o reprezenta lupta pentru federalizarea Europei. Manifestul a stat la baza programului Mişcării Federaliste Europene, înfiinţată în 1943. Între 1970-1976 Spinelli este membru al Comisiei Europene, apoi al Adunării Parlamentare Europene.

În 1956 la Paris s-a înfiinţat AEDE (Association Européenne des  Enseignants, Asociaţia Europeană a Învăţătorilor), ce luptă în şcoli şi în societate pentru ideea Europei federale.
Membrii AEDE promovează conceptul de Europă federală şi „patriotismul european”. Natura construcţiei europene, reacţie la stereotipurile naţionaliste vechi de secole, necesită o „pedagogie politică”. Cetăţenia europeană nu este un dat înnăscut, iar educaţia pentru ea este o necesitate, nu o opţiune. Cetăţenia se construieşte de-a lungul vieţii prin reflecţie, cunoaştere şi acţiune.
A fi cetăţean european înseamnă să te angajezi alături de ceilalţi pentru a construi o patrie mai armonioasă şi mai solidară şi, prin extensie, o globalizare mai umană.

Din 1973 majoritatea ţărilor occidentale se confruntă cu şomajul structural. Criza din 2008 a adâncit decalajele dintre ţările UE, dar şi dintre bogaţi şi săraci. Solidaritatea dintre indivizi, regiuni şi state este o datorie morală şi o necesitate pentru menţinerea păcii sociale în viziunea AEDE. Globalizarea, politicile neoliberale şi invadarea Europei de imigranţi disperaţi de sărăcie sunt provocări la care şi membrii AEDE trebuie să pregătească un răspuns, pentru elevii lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.