Un cântec al lui Constatin Drăghici, din 1967, Oraș cu flori, este ilustrat cu o plimbare cu mașina prin București.
Putem vedea (sau revedea) clădiri care nu mai există și o altă arhitectură a spațiului public.
Mașina pornește de pe strada dr. Francisc Rainer, venind dinspre Panduri, și coboară pe lângă Academia Militară spre Podul Eroilor.
Urmează imagini de pe Calea Victoriei; de la intersecția cu bd. Elisabeta, (fost 6 Martie) mașina o ia spre Chei. Se vede foarte bine Biserica Zlătari înconjurată de mulți copaci bătrâni, înainte de a fi sistematizată zona, și vizavi de ea, clădirea Hotel de France (Hotel Victoria), prăbușită la cutremurul din 1977. (Acum, acolo se află blocul fost Bancorex, zis Finance Plaza).
Mașina coboară spre Piața Operetei, pe Chei, unde începe Calea Victoriei. Acolo s-a aflat o fântână arteziană până prin 1984, când întreg planșeul de beton, lung de peste 1 km, ce acoperea Dâmbovița între acest Pod și Podul de la Șerban Vodă, azi modificat și el, tot neinspirat, a fost demolat. Se văd clar Blocurile foste Adriatica și Agricola și fântâna arteziană, luate dinspre Blocul Turn, și apare și o filmare făcută din fosta Cofetărie Opereta, care avea și terasă. (Opereta nu mai există; clădirea fusese destinată inițial să fie sala de spectacole a Liceului Regina Maria, dispărut și el.)
Urmează imagini de pe o străduță din centrul vechi și din Pasajul Vilacrosse, cu acoperișul lui de sticlă. Mașina apare din nou pe Calea Victoriei, la Blocul Romarta Copiilor, și o ia pe lângă Cercul Militar. Urmează un traseu pe lângă fosta Bursă (apoi Bibliotecă de Stat) pentru a ieși pe strada Colonadelor. Aici se vede, la dreapta, blocul prăbușit la cutremur, în care și-au pierdut viața câțiva artiști, și Statuia lui Mihai Viteazul, cu rondul de flori. Se vede frumos Universitatea, apoi mașina o ia pe Bd. Bălcescu. Am remarcat Biserica Italiană și mulți copaci pe bulevardul acum tuns.
Ajungem în Piața Romană, care nu avea sens giratoriu, și o luăm pe Bd. Lascăr Catargiu (fost Ana Ipătescu). Urmează câteva imagini cu Muzeul Enescu, apoi mașina „ajunge” pe Bd. Aviatorilor și admiră Statuia dedicată lor.
Nici o imagine cu ctitorii socialiste din Orașul cu Flori. Vizionare placută!
Oraș cu flori - o călătorie în timp pentru seniori!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. așteaptă moderarea.