trafic

 

sâmbătă, 28 decembrie 2013

Ce mai croșetează ASUR de sărbători

0 comentarii
În decembrie se împlinesc 150 de ani de la adoptarea legii de secularizare a averilor mănăstirești, în 1863. ASUR propune o „zi de acțiune laică” pe 29 dec. Oamenii sunt îndemnați să-și facă un selfie în fața unei instituții publice, pe care să-l posteze pe rețelele sociale, pentru a trimite astfel un mesaj „pro laicitate” lumii politice.
În comunicatul ASUR, Toma Pătrașcu, vice-președinte ASUR, afirmă:
Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mănăstirești pentru întreținerea școlilor și spitalelor, dar guvernanții actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăți Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor!
În semn de respect față de proiectele ASUR, „menite să popularizeze cunoașterea științifică”, am deschis cartea de istorie pentru a mă documenta. Prin legea de secularizare a averilor mănăstirești A.I.Cuza a trecut în proprietatea statului român terenurile și bunurile mănăstirilor închinate. Averile reprezentau o pătrime din suprafața arabilă a statului format în 1859 și aparțineau mănăstirilor românești, aflate sub influență preponderent greacă. Ele generau venituri care luau de obicei calea străinătății; deși legea prevedea că ¼ din aceste venituri trebuiau să ajungă la bugetul statului, călugării străini se prevalau de faptul că nu se aflau sub incidența legilor românești pentru a-și ignora obligațiile, în complicitate cu boieri pământeni. Moșiile recuperate au format Domeniile Statului, din care s-au împărțit loturi țăranilor, la reforma agrară. Etc. (Vă recomand să citiți integral materialul.) E interesant să vedem și primele două articole ale legii: 1. Toate averile mânăstireşti din România sunt şi rămân averi ale statului. 2. Veniturile acestor averi se înscriu între veniturile ordinare ale bugetului statului. (sursa).
Citiți articolul integral pe rostonline.ro.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.