trafic

 

miercuri, 18 iunie 2014

Radu Vasile: "Amintirile unui prim-ministru"

0 comentarii

Situaţia deprimantă a societăţii româneşti este că cei care fac în prezent politică în această ţară nu s-au desprins încă de stadiul ecloziunii întru înavuţire, ei răsar spornic din găoacea precarităţii materiale şi se aruncă în bătălie doar pentru că ştiu ceea ce ştie orice român: politica este un mijloc de înstărire.

Mi-a fost dat să aflu câtă deşertăciune poate fi într-o adunare de oameni în care fiecare vrea să fie mai deştept decât ceilalţi.

Desfiinţarea mineriadelor, şi e bine spus desfiinţare căci nici un eveniment asemănător nu va mai avea loc în România de acum încolo [din ianuarie 1999], a însemnat sfârşitul unei epoci: epoca loviturilor de stat prin folosirea forţei proletare de către Structuri. Românii au rupt-o cu o tradiţie dăunătoare, instaurată în 1990. Iată cum o tradiţie poate dura numai nouă ani.

În aparenţă în România sunt mai multe partide, în realitate nu există decât un singur partid, cel al Structurilor, prin Structuri înţelegând matricele sociale alcătuite din foştii securişti şi cadrele aparatului comunist de partid. Aceste matrice, veritabile pârghii de putere în organismul societăţii, au pătruns peste tot [...].

Una din trăsăturile de bază ale Structurilor e că cei care le aparţin sunt convinşi că alcătuiesc o elită: au mândria castei din care provin, tendinţa de respingere şi de dispreţuire a oricui nu face parte din aceeaşi structură. Când rostesc cuvântul elită ei nu se pot gândi decât la ei înşişi, şi li se pare neverosimil că în ţara asta ar mai putea fi şi altfel de elite, de un fel radical deosebit de cel ştiut de ei. [...] Procentual cam 80% din clasa politică românească este expresia Structurilor. [...] Motivul pentru care clasa politică românească nu merită să mai fie este că din ea nu se vor naşte vreodată bărbaţi de stat.

În 1990 Raţiu adusese imediat o tipografie şi voia chiar să întemeieze un post de televiziune. Ambele proiecte au fost zădărnicite de premierul de atunci, Petre Roman, a cărui mână a scris pe hârtia de cerere a lui Raţiu Nu se acceptă. [...] Raţiu ar fi trebuit să facă parte din Structuri ca să i se permită înfiinţarea unui post de televiziune.

Crima majoră a comunismului a fost instaurarea şi cultivarea complexului relei-credinţe. (Corneliu Coposu)

În politică, înfrângerile sunt fireşti. A te căina pe seama intrigilor cărora le-ai căzut pradă înseamnă a confunda politica cu morala.

(Radu Vasile, Cursă pe contrasens. Amintirile unui prim-ministru, Editura Humanitas, 2002)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.