trafic

 

joi, 19 iunie 2014

Şedinţă la Noua Republică (2)

0 comentarii
Ce este partidul?

1. Partidul sunt principiile.
2. Partidul sunt oamenii care vor să facă politică altfel decât s-a făcut până acum.

Manifestul din 26 mai dezvăluie că în conducerea partidului au existat disensiuni vechi, care nu au fost făcute niciodată publice. Semnatarii au sperat că lucrurile se vor schimba cu timpul şi de aceea nu au vorbit mai devreme, nici măcar cu cei din filiala lor. Până după alegeri mulţi dintre ei au ales să aibă o prezenţă discretă în partid, inclusiv în perioada campaniei electorale, pentru a nu dăuna imaginii partidului.

De la o organizaţie pornită de la firul ierbii Noua Republică a ajuns o organizaţie piramidală, a liderilor care fac şi desfac lucruri hotărîte tot de ei şi care nu recunosc că există probleme în şedinţe - nu întotdeauna şi nu pe cât de des şi-ar dori membrii de partid să le audă.

Strategia de campanie, votată de Preşedinţie, nu a fost respectată decât în foarte mică măsură. NR a avut o campanie electorală cu o strategie aleasă ad hoc, în fapt după ce începuse campania, şi cu foarte puţini oameni care s-o implementeze.

Rezultatul alegerilor, 0,28% din voturi, este considerat un dezastru de cei care s-au implicat mai puţin în campanie. Ceilalţi, membrii mai vechi, care au văzut creşte sau scade o filială şi mai ales ce înseamnă să faci campanie ochi în ochi cu alegătorul, consideră rezultatul "destul de bun". Ei înţeleg mai bine potenţialul partidului: e un proiect politic cu care poţi să mobilizezi atât oameni care să lucreze în campanie, cât şi electorat. Cu mai multe filiale şi mai mulţi oameni pe stradă ar fi depăşit pragul. Atât au obţinut acum, cu o conducere dezbinată.

Semnatarii manifestului, unii dintre ei membri ai Preşedinţiei, denunţă "abuzul organizaţional" şi îl consideră pe Mihail Neamţu un pericol pentru proiectul Noua Republică.

În opinia mea, cei care se revoltă acum au transformat o luptă de idei într-un conflict personal pe care l-au alimentat luni de zile. Ei au dovedit dispreţ faţă de membrii de filiale. Nu se constituie, încă, într-o garnitură de rezervă a partidului; vor putea deveni când îşi vor asuma mai multe responsabilităţi, cum ar fi cea de a face o campanie electorală. Mihail Neamţu şi-a asumat asta.

Partidul sunt oamenii care lucrează împreună, de dragul unor principii pe care şi le doresc transpuse şi în politicile publice.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.