trafic

 

vineri, 25 septembrie 2015

M10 - prima probă de ipocrizie

0 comentarii

Am aflat abia în seara asta că partidul M10 organizează mâine, 26 sept., conferinţa "Acţiune şi valori reformiste şi conservatoare în contextul european" (sursa mzece.ro), la care sunt invitaţi şi reprezentanţi ai Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (AECR) din Marea Britanie şi Polonia.

Citez din comunicatul M10:

"M10 este singurul partid din România care se definește ca reformist și militează pentru un stat minimal și eliberarea cetățenilor de sub povara birocrației. Ne uităm cu interes la rata de absorbție a fondurilor UE și la reformele făcute în Polonia, precum și la modelul britanic de excelență academică și libertate economică.

Partidul M10 susține reformarea instituțiilor naționale și europene, vrea mai multă transparență în luarea deciziilor, vrea instituții flexibile și cu un flux rapid al deciziilor, vrea reformă în educație, sănătate, fiscalitate, vrea o impozitare corectă și conservarea valorilor naționale.

Ne dorim un parteneriat strâns cu Marea Britanie și Polonia, bazat pe opțiunile atlantiste comune și pe o viziune strategică privind criza din Ucraina și din Orientul Mijlociu, sau relația strategică cu Statele Unite. Este o întâlnire utilă pentru M10 și vrem să continuăm astfel de schimburi de experiență și cu alți politicieni din statele membre."

Se impun câteva precizări. Partidul Noua Republică este membru al AECR din 2013 (amănunte despre AECR aici). A fost primul partid din România care s-a declarat eurosceptic, pe vremea când nimeni, cel puţin dintre oamenii politici români, nu anticipa că UE va trebui să ofere o soluţie politică valului de islamism pornit din Asia, şi nu doar măsuri pentru speranţele ei de a rămâne în primele trei economii ale lumii.

S-ar fi cuvenit ca un reprezentant al singurului partid din România membru al AECR să fie invitat de onoarea la această conferinţă. De altfel, regăsim în comunicatul M10 idei aduse în dezbaterea politică de către Noua Republică, partid care abia acum 7 zile a avut un congres al reformei şi are un nou preşedinte (amănunte aici).

Ideile noastre se dovedesc bune, la un an de zile de când doamna Monica Macovei a refuzat să fie candidat al partidului Noua Republică la europarlamentare pe motiv că "sunteţi eurosceptici şi membri ai AECR". Un motiv serios când îşi doreşti securizarea carierei de eurobirocrat, care după două mandate obţine o pensie de peste cinci mii de euro. 

Personal, faptul că M10 copiază mesaje de la Noua Republică mă onorează. Dar gestul partidului M10 este încă o probă că ne lipsesc caracterele în politica românească, chiar şi la "vârful" unui partid pornit de la firul ierbii, condus de un funcţionar plătit de Bruxelles.

(În noiembrie urmează reuniunea Consiliului AECR la Tunis. Voi reveni.) 















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.