trafic

 

luni, 30 iunie 2014

Noua Republică: un Congres extraordinar

2 comentarii
Noua Republică s-a constituit ca un partid de dreapta generalist, în care s-au întâlnit oameni cu diferite sensibilităţi, şi nu a reuşit, deocamdată, să ofere un mesaj foarte concret. În alt stat UE, partidul Alternativa pentru Germania (AfD), constituit abia în 2013 şi focusat doar pe mesajul restrângerea uniunii monetare/renunţarea la euro, a trimis 7 deputaţi în Parlamentul European şi a fost admis în ECR (al treilea grup din PE). Poziţionarea NR ca partid conservator nu a fost suficient de fermă.

Modelul de partid conservator generalist trebuie abandonat. Rezultatele la alegerile europarlamentare arată zonele geografice pe care se poate concentra viitoarea campanie: judeţele campioane (Suceava, Arad, Hunedoara,Tulcea), în care s-au obţinut scoruri mai mari decât media pe ţară (0,28%), în comune şi oraşe mici. Partidul trebuie să aibă o identitate clară şi să demonstreze că poate lega concretul faptei de cel al politicii. Noţiunile de cetăţean şi cea de creştin pot fi alăturate printr-o atitudine optimistă faţă de o situaţia proastă, care să-i facă pe oameni capabili atât să vizualizeze posibilităţile reale de remediere cât şi să acţioneze, transformând posibilul în real.

Europa trece printr-o perioadă de schimbări structurale, în care i se propune un egalitarism întors împotriva creştinismului, cel care a introdus inovaţia socială în istorie. În România, cu oameni politici anchetaţi sau condamnaţi deja, are loc o revoluţie graduală. Se pune întrebarea dacă România mai are capacitatea operaţională şi instituţională de a transforma împrejurările istorice în destin.

Evenimentele din Rusia sunt o ameninţare pentru frontierea răsăriteană a UE, unde se întâlnesc două civilizaţii politice. Capturarea Odessei ar reprezenta o mutaţie geostrategică: accesul Rusiei la Canalul Dunăre-Rin. Moştenirea sovietică face din Rusia un proiect politic liberticid şi există riscul ca acesta să fie exportat în România. Acţiunile DNA oferă un spaţiu pentru alternativa integrităţii.

Succesul unei organizaţii este direct proporţional cu valoarea liderilor. Începutul modest al partidului nu are de ce să fie dispreţuit. Noua Republică se dovedeşte o şcoală de lideri şi de oameni politici pentru care alegerile din 25 mai au reprezentat doar primul test. Şefii de filiale se pregătesc acum pentru examenul de la alegerile locale din 2016. Cei care vor trece acest examen vor forma prima serie de lideri politici de la şcoala NR. La următorul congres, Mihail Neamţu nu va mai fi singurul candidat la conducerea partidului.

Sâmbătă, 28 iunie, la Arad a avut loc Congresul extraordinar al Partidului Noua Republică. Am remarcat organizarea impecabilă şi libertatea de opinie. Congresul a fost convocat la cererea unui grup care l-a contestat pe Mihail Neamţu în urma alegerilor din 25 mai. Contestatarii au fost votaţi ca delegaţi la Congres, dar nu au venit să-şi prezinte moţiunea, numită Mai e cineva aici! 

Citiţi amănunte pe site-ul nouarepublica.ro.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Unul dintre judetele pe care le numiti campioane a obtinut 262 voturi. Va dati seama de ridicolul afirmatiei dvs care decredibilizeaza intregul articol?

Alina Ioana Dida spunea...

Bucureştiul a luat 1400 voturi, Suceava 1000. Asta e ordinul de mărime. Nu am enumerat conform tabelului.

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.