Oficial: Azi trebuia să aibă loc un dialog între comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloș și cetățenii români interesați de viitorul Europei. Dialogul de la Biblioteca Națională a trebuit să fie întrerupt după circa o oră din cauza ventilatoarelor pentru caz de incendiu, care nu au putut fi oprite fiindcă instituția nu dispune de servicii de mentenanță.
Accesul la dezbatere s-a făcut pe baza unei solicitări și s-au înscris peste 300 de persoane. Dezbaterea trebuia să aibă trei părți: cetățenii, instituțiile și viitorul Uniunii. Doar prima parte a fost dusă la bun sfârșit și cred că ceea ce s-a discutat aici, foarte interesant, a determinat un sabotaj.
Dezbaterea poate fi urmărită integral pe privesc.eu, cu precizarea că primele 25 și ultimele 50 minute din înregistrare nu surprind nici o dezbatere, ci doar sala în dezordine. Dar e singurul site de pe care putem afla ce s-a discutat.
La sondajul făcut în sală, Simțiți că opinia dvs. contează în UE?, 58% dintre răspunsuri au fost da, o cifră mult mai mare decât la dezbateri similare din alte țări, care l-a surprins plăcut și pe comisarul european.
Prima întrebare a fost pusă de dr. Daniela Păun, responsabilă cu strângerea de semnături pentru Inițiativa Cetățenească „Unul dintre noi” în România. Este o ICE care propune protejarea vieții umane încă de a concepție, prima deschisă în România și încheiată cu succes, pentru care au semnat peste 140 mii români, mult peste pragul de 25 mii pentru țara noastră. Intervenția Danielei Păun poate fi urmărită la min. 32.
A doua întrebare a fost pusă de Pop Adina de la Glasul Maramureșului, care a vorbit de degradarea culturii tradiționale. Intervenția ei poate fi urmărită la min. 38.
Altă întrebare a fost pusă de Oana Băluțescu de la Punctul Europa pentru Cetățeni, despre un program comunitar de finanțare aflat încă în dezbateri în Comisia Europeană. Intervenția ei poate fi urmărită la min. 41.
Cineva a vorbit despre parlamentul rural, formă de democrație directă, care ar putea fi preluată din alte țări UE și implementată în România, mai ales că acum rural nu înseamnă doar agricultură.
La min. 49 îl puteți vedea pe Erwin Albu, candidat independent la Parlamentul European, ce se vede nevoit să se retragă din cursă pentru că nu a strâns decât 40 mii din cele 100 mii de semnături necesare, condiție gândită de oameni politici români ce-și doresc să rămână într-o castă.
Pe scurt, după 45 minute de dezbateri am constatat că românii sunt mai eurorealiști decât știam și decât, iată, pot accepta responsabilii pentru sabotaj. Faptul că a fost împiedicat un dialog civilizat între cetățeni bine informați, implicați în asociații civice sau nu, și un demnitar european mi se pare mai îngrijorător decât existența unui curent eurosceptic.
luni, 17 martie 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. așteaptă moderarea.