trafic

 

luni, 3 martie 2014

ACTIVISMUL GAY (5): Standarde de îngrijire pentru persoanele transgen

1 comentarii
Un serial pentru cei lipsiți de prejudecăți.

Cu ocazia lunii istoriei gay, Asociația Accept a tradus „Standardele de îngrijire pentru sănătatea persoanelor transexuale, transgen și neconforme cu normele de gen tradiționale”.

„Standardele” sunt scrise de Asociația Profesională Mondială pentru Sănătatea Persoanelor Transgen (WPATH), denumirea nouă a Asociației Internaționale pentru Disforia de Gen Harry Benjamin. Harry Benjamin a fost un endocrinolog american, interesat de studierea transsexualismului și a tratamentelor hormonale pentru schimbarea de sex, la copii și adulți. El a colaborat cu Alfred Kinsey, cel care a protejat sute de pedofili de poliție sub pretext că studiază comportamentul „sexual” al copiilor.

Vă recomand să citiți aceste „Standarde”. Redau aici trei fragmente de interes. Sublinierile îmi aparțin.

Disforia de gen este „în general definită ca un disconfort sau o indispoziţie cauzate de discrepanța dintre identitatea de gen a unei persoane și sexul atribuit ei la naștere (cu rolul de gen aferent și/sau respectivele caracteristici sexuale primare și secundare)”.

„Imposibil ca prezentele SDÎ să reflecte toate diferențele de mai sus. Aplicând aceste norme la alte contexte culturale, profesioniștii medicali trebuie să fie conştienţi de diferențe și să adapteze SDÎ la realitățile locale. De pildă, în unele culturi persoanele neconforme cu normele de gen sunt numeroase şi au stiluri de viaţă care le fac foarte vizibile în societate (Peletz, 2006). În asemenea contexte, e un lucru obişnuit ca schimbările caracteristicilor fizice şi de exprimare a genului să înceapă în anii adolescenţei sau chiar mai devreme. Mulţi cresc şi trăiesc însă în contexte sociale, culturale sau chiar lingvistice foarte diferite de cel vestic. Şi toţi se confruntă cu prejudecăţi (Peletz, 2006; Winter, 2009). În multe culturi, stigmatizarea socială a neconformităţii cu normele de gen e larg răspândită, iar rolurile de gen sunt extrem de prescriptive (Winter et al., 2009).”

„Sănătatea se promovează prin politici publice și reforme legislative ce încurajează toleranța și echitatea pentru diversitatea sexuală și de gen, și elimină prejudecățile, discriminarea și stigmatizarea. WPATH se angajează să pledeze pentru asemenea schimbări în politicile publice și în reformele legislative.”


Un comentariu:

Ovidiu Hurduzeu spunea...

Dr. Calin Georgescu, presedintele Clubului de la Roma pe Europa, intr-un interviu publicat pe gandeste.org a luat o pozitie hotarata in favoarea familiei crestine si a cerut interzicerea manifestarii publice a homosexualilor. In opinia sa acestea sunt pozitii care nu pot fi negociate. Astept clasa politica si organizatiile pro-familia sa adopte o pozitie la fel de transanta. "Educaţia mamei în duhul credinţei şi al dragostei de neam face mai mult decât instruirea armatei. Mamele noastre au fost printre cei mai puternici eroi ai ţării. Mamele creştine, mucenicii din închisori şi eroii de prin munţi au ţinut verticalitatea neamului. Eroii noştri martiri ar trebui canonizaţi, declaraţi sfinţi, începând cu Mihai Viteazu, Valeriu Gafencu şi Arsenie Boca. Apoi ar trebui oprite avorturile şi scoasă în afara legii manifestarea publică a homosexualităţii şi orice propagandă în favoarea ei. Sunt condiţii nenegociabile dacă vrem să ne mai păstrăm verticalitatea ca oameni şi trăinicia ca neam." (Calin Georgescu)

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.