Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) este un document depus la Comisia Europeană, ce va fi urmat de o audiere a organizatorilor și de o dezbatere în Parlamentul European. În urma dezbaterii Comisia Europeană trebuie să hotărască dacă va aplica cele solicitate de cetățeni în legislația comunitară, dacă va lua în seamă documentul în alt fel sau dacă nu va reacționa deloc. Este un moment al adevărului pentru Uniune, care le va arăta cetățenilor europeni cât de mult contează așteptările lor în ochii instituțiilor comunitare și ai deputaților, singurii ajunși prin vot în aceste structuri.
Două ICE au fost validate de Comisie: Unul dintre noi și Apă pentru toți. Condiția minimală pentru ca o ICE să fie validată a fost să existe un milion de semnături electronice și nominale din șapte state membre.
ICE Unul dintre noi a întrunit peste 1,721 mil. semnături în 18 state membre. Pragul minimal a fost depășit în toate cele 18 țări. România a depus peste 140 mii semnături, pragul minim pentru noi fiind de 25 mii, ceea ce ne situează pe locul 5 în clasamentul celor care apără dreptul la viață.
Prin ICE Unul dintre noi cetățenii îi solicită Uniunii Europene să se asigure, în limita competențelor sale, că protejează dreptul la viață încă din momentul concepției, ceea ce ar putea însemna că nu finanțează avorturi la cerere în țările sărace (din bani europeni) și nu finanțează cercetări care presupun distrugerea embrionilor umani (din bani europeni). Cetățenii doresc să existe un criteriu moral în alocarea banilor europeni.
Citiți articolul integral pe culturavietii.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. așteaptă moderarea.