trafic

 

duminică, 23 februarie 2014

După Noua Republică, și PDL propune modificarea legii partidelor

0 comentarii
Senatorul Monica Macovei a făcut azi o declarație de presă referitoare la proiectul legislativ de modificare a legii partidelor, susținut de PDL. 

Proiectul propune ca un partid politic să poată fi înființat de minimum 500 de cetățeni români, câte 50 de membri fondatori din 10 circumscripții electorale sau câte 50 de membri fondatori din 9 circumscripții electorale plus 50 de membri fondatori din circumscripția electorală a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.
Este o reducere drastică față de prevederile actuale ale legii — 25.000 din 18 județe. În nici o altă țară din Uniunea Europeană nu există cifre ca în România. În Austria se cere 1 singur membru fondator pentru un partid politic; în Spania și Slovenia — 2 membri fondatori, în Belgia, Franța, Germania, Olanda, Luxemburg, Italia, Marea Britanie - trei membri fondatori pot face un partid politic.  
Monica Macovei a precizat că proiectul este depus la început de sesiune parlamentară și că nu se va putea aplica alegerilor din 2014. 
Pentru această sesiune parlamentară, PDL propune al doilea proiect legislativ de modificare a legii partidelor. În prezent, are loc dezbaterea în Comisii a proiectului asemănător al senatorului Valeriu Todirașcu (Noua Republică), care, dacă va fi aprobat, va intra în dezbaterea plenului Senatului. Proiectul depus oct. 2013 prevede 1000 membri fondatori pentru un partid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.