Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române a realizat o anchetă
sociologică despre modul în care opinia publică românească percepe politicile sociale ale statului.
Sondajul poate fi citit pe iccv.ro.
Opinia publică susţine, în majoritate (78-90%), politici sociale care să asigure: locuri de muncă pentru fiecare, un trai decent pentru şomeri şi un venit minim garantat.
Românii îşi doresc un stat social. Polemica apare când se discută modul în care sunt acordate ajutoarele sociale. Ceva mai mult de jumătate dintre români (52,8%) cred că statul ar trebui să cheltuiască mai puţin cu ajutoarele sociale.
Româniii critică modul în care se fac cheltuielile publice sociale. Segmente largi consideră că statul cheltuieşte prea puţin cu sănătatea (89%), sistemul de pensii (83%), sistemul de învăţământ (83%), construcţia de locuinţe (82,5%), asistenţa socială (75%) şi asigurările pentru şomaj (69,5%).
Dintre diferitele prestaţii şi servicii de asistenţă socială, românii cred că statul cheltuieşte prea
puţin cu alocaţiile pentru copii (90%), centrele pentru bolnavii neuropsihici (88%) şi centrele
de plasament pentru copii abandonaţi (87%). La polul opus, doar 66% dintre cetăţeni cred că
statul cheltuieşte prea puţin cu ajutoarele sociale (venitul minim garantat).
Gradul de universalitate al politicilor publice influenţează sprijinul românilor pentru cheltuielile sociale. De ex., sănătatea sau politicile pentru copil au o susţinere mai largă decât politicile adresate unor grupuri particulare, cum ar fi studenţii sau beneficiarii de ajutoare sociale (venit minim garantat). Cu cât o măsură de politică socială ţinteşte segmente mai restrânse ale societăţii, cu atât sprijinul pentru respectiva măsură este mai scăzut.
joi, 8 mai 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. așteaptă moderarea.