trafic

 

joi, 8 mai 2014

Conferinţe la TNB

0 comentarii
Duminică 11 mai 2014, la ora 11.00, la Sala Mică a Teatrului Național,Cristian Pîrvulescu va susține conferința cu tema Regăsirea întru Europa. Preț bilete: 16 lei.

Despre conferință
Vin alegerile europene, iar Europa ar trebui să fie cel puţin un subiect de discuţie. Nu se întâmplă însă aşa! Dar, ce mai reprezintă Europa, astăzi, aici sau aiurea? O piaţă comună care promite prosperitate pentru cei mulţi? Un reper cultural? O referinţă abstractă? Duşmanul la îndemână?  
Europa, devenită un fel de stat sui generis, este astăzi sub semnul crizei. Un proiect politic şi filosofic generos a căzut pe mâna nepricepuţilor! Acea Europă, cea a  fondatorilor, riscă să dispară fiind înlocuită de o copie infidelă. O copie a statelor-naţiune pe care încerca să le depăşească. 


O încercare de a salva Europa de la un dezastru anunţat este şi personalizarea campaniei electorale din acest an. Chiar dacă la noi, chiar mai mult decât în celelalte state membre, campania electorală rămâne prizoniera temelor interne, personalizarea campaniei, cred unii formatori de opinie, ar putea face accesibile temele europene unui public mai larg. Însă, prin acest truc de campanie riscul prezidenţializării Uniunii Europene devine o realitate. Căci efectul pervers al personalizării este prezidenţializarea unui sistem instituţional ce fusese gândit pentru o democraţie consensuală, nu majoritară. Astfel, rezultatul reprezentării proporţionale, sistem electoral obligatoriu în toate statele membre, va fi influenţat de tendinţa majoritaristă (sau, cum s-ar zice în România, uninominală) implicită, indusă de personalizarea campaniei. 

Duminică 18 mai, la ora 11.00, la Sala Mică a Teatrului Național, Norman Manea va susține conferința cu tema Limba exilată. Preț bilete: 16 lei.

Despre Norman Manea


Norman Manea este cel mai tradus autor de limbă română, laureat al mai multor premii internaţionale („MacArthur" - „Nobelul american", Premiul Internaţional de literatură „Nonino", Premiul „Medicis Etranger"), favorit în ultimii ani la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de scriitori precum Philip Roth sau Haruki Murakami.
Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, este profesor de literatură europeană şi „writer in residence" la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi până în 1986 a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste).

În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur, în 1993 a primit distincţia „Literary Lion" a Bibliotecii Naţionale din New York, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera Omnia", iar în 2006, Premiul Médicis Étranger şi a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin. În 2009 a primit din partea guvernului francez distincţia „Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres". Tot din partea Franţei, Norman Manea a mai primit Premiul pentru Litere al Fundaţiei Iudaismului Francez, distincţie care i-a onorat pe George Perec şi pe Emmanuel Levinas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.