trafic

 

vineri, 4 aprilie 2014

Iulian Capsali (2)

0 comentarii
Nu mi-am dat seama că acest candidat independent, pe care îl şi cunosc, este atât de important. 

Ce am citit azi:

Ziarul Adevărul de ieri scoate un material din interviul din "România liberă" de alaltăieri. "Candidatul independent la alegerile europarlamentare din luna mai, Iulian Capsali, a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă cu ajutorul preoţilor, deşi Biserica Ortodoxă Română interzice implicarea politică."

Citeste mai mult: adev.ro/n3gqld
Candidatul independent la alegerile europarlamentare din luna mai, Iulian Capsali, a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă cu ajutorul preoţilor, deşi Biserica Ortodoxă Română interzice implicarea politic

Citeste mai mult: adev.ro/n3gqld
Candidatul independent la alegerile europarlamentare din luna mai, Iulian Capsali, a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă cu ajutorul preoţilor, deşi Biserica Ortodoxă Română interzice implicarea politic

Citeste mai mult: adev.ro/n3gqld

Cristian Ghinea în Dilema veche

Vorbim de un altfel de mobilizare politică a religiozităţii decît sîntem obişnuiţi în România. BOR se bagă în politică doar pentru a extrage rente, corupînd şi şantajînd mediul politic. Asta duce însă la un control şi corupere reciprocă: BOR pune condiţii pe teme de nişă (predarea religiei), dar implicarea sa politică e limitată şi poate fi controlată de politicieni (cînd politicul îţi dă bani pentru catedrală, tot politicul ţi-i poate retrage). Însă curentele religioase de jos în sus sînt altfel, bazate pe valori, nu pe căutare de rente instituţionale, şi estimez o greutate mai serioasă a lor în anii ce vin. Cu cele două eşecuri ale lui Cernea şi Albu, curentul ecologist care a scos lumea în stradă pe tema Roşia Montană se vede complet nereprezentat în această cursă, pe cînd curentul religios are doi candidaţi. Este o urmare a tacticii perdante a Pieţei „fără lideri, fără tactică, doar show“. 

Vladimir Tismăneanu pe Linia dreaptă:

"Marturisesc ca pana azi numele Iulian Capsali nu-mi spunea mai nimic. Il observasem, in trecere, pe unele forumuri, mi se parea violent ca limbaj si cam agresiv ca sentimente. Facand azi o rapida incursiune pe internet, gratie amicului Google, am descoperit acest text. Daca asa gandeste si scrie un viitor europarlamentar independent, vai de noi."

Textul pe care îl redă şi îl comentează Vladimir Tismăneanu, atribuit lui Iulian Capsali, este preluat de pe blogul Ziaristi online.

 Paul Dragoş Aligică ne lămureşte pe facebook: 

"Lucrurile se clarifica. In mai putin de o saptamana, chestiuni aflate in penumbra au fost aduse la lumina de tot acest scandal: Contururi, conexiuni, afinitati -si din ce in ce mai probabila ipoteza a existentei unei miscari deliberate in sustierea de idei, retorica si intiative publice anti-occidentale, anti-liberale, anti-capitaliste, anti-democratice si ultimamente anti-nationale in Romania au devenit vizibile. Ceea ce parea speculatie riscanta acum o saptamana, devine o ipoteza din ce in ce mai plauzibila azi. Nu sunt jurnalist de investigatie ca sa am capacitatea sa descalcesc acest nod cu fire multe care leaga extremisti legionaroizi, ecologisti rural-clericali preocupati de gaze de sist, pravoslavnici, agitatori publici cu un portofoliu incontestabili de actiuni impotriva statului de drept, ideologi putinisti, agenti de influenta cu sau fara stiinta si mandat si idioti utili, gura casca literar-ideologici cazuti ca musca in lapte in povestea asta datorita frustrarilor si vanitatilor lor si care nici macar nu inteleg titlul filmului in care joaca. Un nod e sigur si ceva fire se leaga chiar si cu ochiul liber din datele care se intrevad acum. Asta va fi tema pentru urmatorii ani poate decenii in Romania si statele de la frontiera estica a lumii civilizate. Intram in viteza in noua era."

Mihai Apostolescu pe facebook:
"Am vazut ca lui Capsali i se aduce si acuzatia ca este legionar. Din cate stiu eu, el a fost critic la adresa legionarilor. In ce priveste relatia cu institutia BOR, in urma cu cativa ani a trimis o scrisoare de protest fata de interzicerea vanzarii in biserici a unor reviste ortodoxe editate de asociatii private. Deci la varf (PF Daniel) nu cred ca se bucura de sprijin. Insa alti credinciosi (clerici si mireni) l-au sustinut cu entuziasm. IC este un polemist temperamental (recurge cu usurinta la epitete ...), a intrat in conflict cu ceea ce el numeste "neoliberalism". I-a criticat pe Neamtu, Plesu, Patapievici, Tismaneanu, Macovei ... In 2012 a fost antibasist convins, din cauza ca se temea ca sub conducerea lui Basescu se va realiza o integrare accelerata in Statele Unite al Europei. Cumva USL reprezenta o intarziere a acestui proces. Isi pusese unele sperante in Crin Antonescu si discursul nationalist pe care acesta il adoptase in 2012 ("noi nu suntem colonia UE", "sa ne recastigam demnitatea nationala in raport cu Occidentul" etc, idei vehiculate de A3, cu priza la poporul uselist). Mai apoi, dupa ce USL a ajuns la putere, a fost dezamagit. IC a criticat si distributismul (a treia cale) promovat de O. Hurduzeu. Printre ortodocsi, pe langa simpatie (cei mai multi), si-a atras si unele dusmanii pentru ca IC a fost circumspect fata de gruparea de la manastirea Petru-Voda. De asemenea, IC a sustinut homeopatia, spre oprobiul unor ortodocsi rigoristi, care considera homeopatia o practica neortodoxa. Va spun acestea ca sa intelegeti ca IC nu poate fi chiar asa usor incadrat intr-o categorie ("ortodocsi") si gata. Printre ortodocsii practicanti nu exista unanimitate. Sunt unii care-i apreciaza lupta pentru valori crestine si nationale (pro-life, familie heterosexuala, traditii), dar il considera nerealist pe alte planuri (populist, pasunist, fara program politic serios, amator in economie)."


Un comentariu de pe facebook: "Cineva intreba la un moment dat ce plan are Iulian. I-am raspuns ca marturisirea Adevarului este cel mai bun si cel mai greu plan. Cine are ochi sa vada va vedea."

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.