Săptămâna aceasta, la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării s-a analizat “dosarul cetăţeniei române”. La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne: Dan Mihai Chirică, secretar de stat și Dumitru Florin Baba, director, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), doamna Corina Moraru, chestor de poliție, director, Direcția Generală Pașapoarte și Ovidiu Iane, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
S-a discutat despre situaţia persoanelor cărora nu le este recunoscută cetăţenia română, deşi anterior au folosit documente de identitate româneşti.
Dosarul „cetățenia română” se referă la problema minorilor care își „pierd” cetățenia în urma unui „conflict instituțional” dintre Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Direcția Generală Pașapoarte. Conform practicii legale valabile până în luna februarie 2015, cetăţenia română era recunoscută în cazul minorilor ai căror părinţi au redobândit cetăţenia română, fără a fi nevoie de o cerere separată. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 18 ani aveau dreptul să solicite recunoaşterea cetăţeniei române în baza faptului că erau minori atunci când unul dintre părinți au obținut cetăţenia română.
Conform procedurii actuale, minorii nu pot obţine automat cetăţenia, înscrierea acestora în certificatul de cetăţenie al părinţilor fiind obligatorie. Prin urmare, tuturor copiilor minori care şi-au perfectat certificatul de naştere, paşaportul şi/sau cartea de identitate în baza vechii proceduri şi care solicită în prezent, după expirare, reînnoirea actelor, le este refuzat acest drept, întrucât nu pot prezenta certificatul de cetăţenie.
(sursa: cdep.ro, Comunicatul Comisiei)
Astfel, mii de cetăţeni români şi-au pierdut cetăţenia, deşi au acte emise de autorităţile române, respectiv certificat de naştere şi paşaport, care dovedesc contrariul.
La ședința de miercuri a Comisiei, s-au creat premise reale pentru soluţionarea problemelor prin modificarea prevederilor legislaţiei la iniţiativa Ministerului de Interne (aceasta reprezentând cea mai simplă modalitate pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor oamenilor în cel mai scurt timp). Urmează ca și reprezentanții ANC să fie invitați la Comisie.
Un alt subiect discutat în Comisie a fost cel al abuzurilor comise de Protecția Copilulului în țările nordice. S-a discutat cazul celor doi copii minori ai Cameliei Smicală, care au fost luaţi din îngrijirea mamei şi plasaţi abuziv într-o instituţie de protecţie a copilului din Finlanda. La iniţiativa lui Matei Adrian Dobrovie (USR), dl. Ovidiu Iane, secretar de stat MRP, a fost invitat la şedinţa Comisiei pentru a prezenta demersurile oficiale în cazul d-nei Smicală. Pentru a o ajuta pe doamna Smicală s-a hotărât reluarea contactelor cu autorităţile finlandeze de către noua Comisie şi reluarea demersurilor pentru o vizită a unui grup parlamentar român în Finlanda. S-a discutat, de asemenea, despre posibilitatea de a legifera o procedură de acordare a asistenţei juridice de către statul român pentru reprezentarea românilor din afara granițelor în faţa instanţelor internaţionale. (sursa: pagina de facebook deputat Matei Adrian Dobrovie)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. așteaptă moderarea.