Duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!, Paula Herlo, corespondent special Știrile PRO TV, prezintă ce a însemnat de fapt Experimentul Pitești și câți oameni au avut de suferit de pe urma lui.
"Îi veți putea vedea și auzi pe Nicolae Purcărea, Gelu Gheorghiu, Tache Rodas, Gheorghe Plop, Radu Ciuceanu, Gheorghe Bâgu, dar și pe singurul supraviețuitor al administrațiilor închisorilor care a participat la reeducare și care a acceptat să vorbească. Credeți-mă că este de neratat, nu cred că se va mai face un altul la fel de bun, măcar din considerente biologice..." (Alin Mureşan, istoric).
În perioada comunismului, Securitatea a încercat să anihileze o categorie de populație ostilă noului regim: elevii, studenții și elita intelectuală a țării, care ar fi putut să devină o forță de opoziție. Pentru asta, ei s-au folosit de reeducarea prin tortură, pentru a-i obliga pe detinuți să se lepede de convingerile lor și de credința în Dumnezeu.
Se ajunsese la un asemenea nivel de dezumanizare încât unii detinuți, care nu mai suportau torturile, acceptau să devină agresorii propriilor camarazi. Abia în acel moment erau considerați reeducați și scăpau de bătăi.
Paula Herlo a stat de vorbă cu supraviețuitorii acestui fenomen, care, după zeci de ani, au acceptat să vorbească despre chinurile trăite în penitenciarul Pitești, despre umilințele și torturile la care au fost supuși și care i-au marcat pe viață.
sursa: thetrends.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. așteaptă moderarea.