Domiciliul obligatoriu
Primul volum din proiectul Dimensiunea represiunii din România în regimul communist al cercetătoarei Nicoleta Ionescu-Gură...Mai mult
Foamea ca instrument politic
Vadim Guzun este doctorand al Academiei Române şi diplomat...Mai mult
Dâmboviţa bucureşteană
O carte veche de istorie a Bucureştiului începe foarte inspirat cu cuvintele "un râu"...Mai mult
vineri, 30 octombrie 2015
joi, 29 octombrie 2015
Conferinţă: Despre icoană
Programul de Studii Religioase - Texte și Tradiții al Universității din București și Librăria Bizantină vă invită la conferința
„DESPRE ICOANĂ”
susținută de Prof. Dr. George Kordis de la Facultatea de Teologie, Universitatea Națională și Kapodistriacă din Atena.
Conferința are loc joi, 5 noiembrie 2015, la ora 11:00, în sala Constantin Stoicescu din Palatul Facultății de Drept a Universității din București (Bdul. M. Kogălniceanu 36-46, et. I).
Ziua Arhivelor Româneşti
Vineri este ziua Arhivelor Naţionale. Cu această ocazie va avea loc un simpozion cu următorul program:
10.00 AM-12.00 AM: "The Neutral Romania, 1914-1916" (roundtable). Speakers: Cosmin Ionita, Valeria Sorostineanu, Alina Smigun, Monica Negru. Moderator: Mirela Tirna
12.30-13.00: "Transylvanian Archivists (Biobibliographical Dictionary)" (book presentation). Speakers: Ioan Dragan, Liviu Boar (editor)
13.00-13.30: "History in Documents. The Mavrocordats" (book presentation): Speaker: Gheorghe Lazar
(7) Ceva despre: alegerile locale
Pentru a putea participa la alegerile locale, un partid trebuie să depună liste în 75 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) diferite (de ex, 74 localităţi şi un judeţ). Listele nu trebuie să fie complete; într-un oraş poate exista un singur candidat. Dar la fiecare listă completă se adaugă şi un număr de 25% supleanţi.
Prefectul emite un act în care apare numărul de viitori consilieri locali pentru fiecare localitate. Numărul de locuitori se schimbă de la o campanie la alta; pentru alegerile din 2016 va fi luat în considerare recensământul din 2012.
Numărul de consilieri judeţeni variază între 9 şi 37.
Pentru fiecare candidat partidele politice, trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, Bucureştilor, sectoarelor lui şi localitatilor urbane de rangul I.
Fiecare candidat trebuie să depună la primărie declaraţia de avere, declaraţia de interese şi o declaratie pe proprie răspundere că nu a făcut poliţie politică.
Legea 115/2015 poate fi citită aici.
Cetaţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi. Ca alegători, ei se vor regăsi pe listele electorale complementare.
Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe.
Dacă sunt minimum 25% femei pe liste şi, respectiv, aleşi locali se măreşte şi subvenţia de la bugetul de stat pentru partidul respectiv.
Pana cel mai tarziu cu 10 zile inaintea datei alegerilor, primarii sunt obligati sa puna la dispozitia partidelor politice, care participa la alegeri, la cererea si pe cheltuiala acestora, un extras din Registrul electoral, cuprinzand alegatorii din respectiva UAT.
În termen de 24 de ore de la constituirea biroului electoral judetean, acesta se completeaza cu un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente, desemnat prin hotarare a acesteia, si cu cate un reprezentant al partidelor politice ori al organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au grup parlamentar propriu in cel putin una dintre Camere.
Nu pot fi membri ai birourilor electorale de circumscriptie sau ai birourilor electorale ale sectiilor de votare candidatii in alegeri, soţii, rudele si afinii acestora pana la gradul al doilea inclusiv.
Nu se admit liste de candidati independenti pentru functia de consilier.
În campanie, candidatilor li se asigură, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare, pentru a se intalni cu alegatorii. Spatiile pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe si se asigura pe baza de intelegere cu privire la cheltuielile de intretinere.
În campanie, se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură si intoleranta. Legea se referă la formele de discriminare prevăzute în OG nr. 137/2000 (vezi textul complet aici).
În campania electorala sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa sau etnica, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.
Accesul candidatilor la serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune, inclusiv la cele ale studiourilor teritoriale ale acestora, este gratuit. Partidele politice neparlamentare, aliantele politice si aliantele electorale ale acestora au acces gratuit la serviciile publice teritoriale de radiodifuziune si de televiziune numai in masura in care depun liste de candidati în minimum 50% din circumscripţiile electorale de pe cuprinsul unui judet ce intra in raza de acoperire a studiourilor teritoriale respective.
Fiecare candidat independent are dreptul la timp de antena, la studiourile teritoriale, de cel mult 5 minute, însumate pe întreaga durată a desfasurarii campaniei electorale.
În perioada campaniei, candidatii si reprezentantii partidelor politice aflate in competitie nu pot fi producatori, realizatori sau moderatori ai emisiunilor realizate de radiodifuzorii publici si privati.
La numararea voturilor pot participa, ca delegati, reprezentantii tuturor partidelor politice care au participat la alegeri si nu au reprezentanti in biroul electoral al sectiei de votare. Acreditarea delegatilor se face de catre birourile electorale la cererea scrisa a conducerilor organizatiilor.
Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral stabileste pragul electoral al circumscriptiei, reprezentand 5% din numarul total al voturilor valabil exprimate. In cazul aliantelor politice sau aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga pentru al doilea membru al aliantei 2%. Pentru aliantele cu cel putin 3 membri, pragul electoral este de 8%.
Repartizarea mandatelor se face avandu-se in vedere numai partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si candidaţii independenţi aliantele electorale care au intrunit pragul electoral.
miercuri, 28 octombrie 2015
Circa 63 de ani de la moartea lui Mircea Vulcănescu
Acum circa 63 de ani murea în închisoare Mircea Vulcănescu. Noi încă nu știm nici măcar data exactă a morții lui, mulțumită regimului progresist care l-a condamnat la moarte.
La 28 octombrie 1952 (consemnat în acest document din volumul editat de Dora Mezdrea ca 29, în alte părți ca 31) filosoful Mircea Vulcănescu murea în închisoarea Aiud având grave probleme la inimă și plămâni. Fusese condamnat la 8 ani temniță grea de către Tribunalul Poporului pentru "dezastrul țării". Textul celor două articole pe baza cărora a fost trimis în închisoare sună în felul următor: "Militând pentru hitlerism sau fascism și având răspunderea politică efectivă au permis intrarea armatelor germane pe teritoriul țării", respectiv "Au hotărât declararea sau continuarea războiului contra Uniunii Republicelor Socialiste Sovietice și Națiunilor Unite".
sursa: istoriecontemporana.ro
Un exemplu de traseism politic la Bruxelles: Monica Macovei
Ieri, Monica Macovei, europarlamentar candidat pe listele PD și membră a grupului Popularilor Europeni, a părăsit acest grup pentru a intra în ECR, conservatorii reformiști, a treia alianță din europarlament după alegerile din 2014 (sursa aici). Din acest grup face parte și Partidul Lege și Justiție, ce a câștigat alegerile din Polonia zilele trecute.
După ce și-a securizat pensia de eurodeputat, candidând prima pe lista PD în mai 2014 (două mandate sunt necesare pentru obține cei 6000 euro/lună), Macovei e consecventă după cum bate vântul. Nu vede nici o diferență între valorile apărate de Populari și de Conservatori. Acum regăsește la ECR principii și valori pe care le-a sprijinit și dânsa, dar asta se întâmplă după ce în 2014 a refuzat să candideze pe listele Noii Republici pe motiv că „suntem eurosceptici și membri ECR”. E adevărat ca pe atunci euroscepticismul nu devenise mainstream și un partid mic ca NR nu avea cum să fie atrăgător pentru un oportunist.
ECR are interesul să mai aibă un vot în Bruxelles, iar M10 vrea să aibă afiliere europeană.
Monica Macovei nu suflă o vorbă despre faptul că în 2014 a apreciat greșit situația din Europa și grupul ECR. Se dovedește o practicantă a traseismului politic dâmbovițean, promovat și menținut de deputații noștri, ce nu au avut interesul să susțină legitimitatea celor votați în ochii electoratului. Iată că traseismul se dovedește facil și în europarlament, instituție care se laudă că organizată pe principii democratice. Iar Monica Macovei confirmă că nu este un om al integrității.
.
marți, 27 octombrie 2015
Joi: Colocviu despre dialogul dintre Biserica Catolică şi Comunitatea Evreiască
Joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19.15, în Auditorium Maximum (et. IV), la Institutul Teologic Romano-Catolic, va avea loc un Colocviu dedicat aniversării a 50 de ani de la încheierea lucrărilor Conciliului Vatican II, pe tema Declaraţiei Nostra Aetate, despre Dialogul dintre Biserica Catolică și Comunitatea Evreiască. Evenimentul este organizat de Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Institutul Teologic Romano-Catolic Bucureşti.
Vor lua cuvântul: ÎPS Ioan ROBU – Arhiepiscop Mitropolit de București, E.S. Tamar CATARIVAS-SAMASH – Ambasador al Israelului în România, Aurel VAINER – Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Rafael SHAFFER – Rabinul Federației Comunităților Evreiești din România, Conf. Andrei OIȘTEANU – Cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, Prof. Francisca BĂLTĂCEANU – Universitatea București, Prof. Monica BROȘTEANU – Universitatea București, Pr. prof. Wilhelm DANCĂ – Institutul Teologic Romano-Catolic București.
Colocviul va fi urmat de o dezbatere pe marginea declarației Nostra Aetate. Intrarea la eveniment este liberă. (sursa: angelus.com)
luni, 26 octombrie 2015
Dezbatere: Global Challenges for Multinational Companies
Centrul de Negociere și Mediere din cadrul Universității Româno-Americane vă invită să participați la dezbaterea "Global challenges for multinational companies".
Evenimentul se va desfășura la Universitatea Româno-Americană, în Sala Senatului, pe data de 28 octombrie 2015, începând cu ora 16:30.
Invitații principali sunt domnul Christoph Sikora, General Manager Central Europe Dow Chemical, și domnul Claudiu Tuncu, Country Manager Dow Chemical România.
Participarea la eveniment este gratuită și deschisă oricărui student, masterand sau cadru didactic, indiferent de universitatea de proveniență. Reprezentanți ai ONG-urilor, ai mediului de afaceri și ai partenerilor sociali în educație sunt de asemenea invitați să participe.
sâmbătă, 24 octombrie 2015
Carte: "România la răscruce"
Recent apărut, volumul „România la răscruce: opțiuni pentru viitor”, coordonatori fiind prof. univ dr. Cătălin Zamfir, directorul ICCV și cercetătorul Iulian Stănescu, pornește de la ideea că, la mai bine de 25 de ani după Revoluția din 1989 și după încheierea tranziției, România se află în căutarea unui nou proiect de țară.
Volumul de față, apărut la editura Pro Universitaria, își propune să contribuie la dezbaterea pe acest subiect, atacând frontal problemele precum: rolul și funcționarea statului, problemele demografice, inegalitățile economice și sociale.
În capitolul "Spre o nouă teorie a tranziţiei", Cătălin Zamfir oferă o evaluare globală a procesului de schimbări de după 1989. Autorul formulează teoria statului tranziţiei ca stat neofeudal.
La bază este ipoteza că statul român actual are un profil distinct, determinat de modelul occidental de stat, la care se adaugă funcţiile specifice ale statului în procesul tranziţiei şi efectele sociale ale exercitării acestor funcţii.
Neofeudalismul reprezintă un cost plătit de întreaga societate pentru politica privatizării rapide, care, alături de cea a statului mic, constituie unul dintre cele două elemente ale nucleului strategiei tranziţiei. Deoarece controlul legalităţii riscă să devină o frână în procesul privatizării rapide, corupţia a reprezentat un instrument tolerat al tranziţiei. Rezultatul de până acum al tranziţiei este o societate capitalistă subdezvoltată, departe de a deveni o ţară prosperă de tip occidental. Riscul este să fim o societate de lumea a treia, la marginea Europei; va fi deci mult mai rău dacă am continua pe acelaşi drum. Noua şansă istorică este să adoptăm o altă strategie de a ieşi din criza produsă de tranziţie.
Unul dintre obiectivele statului tranziţiei, descentralizarea, reprezintă prima temă majoră a acestui volum.
În capitolul "Procesul de regionalizare – descentralizare: o analiză critică", Iulian Stănescu porneşte de la proiectul de reformă iniţiat de guvern în 2013, pe care îl tratează pe trei dimensiuni: conţinutul politicilor publice, relaţia în timp dintre descentralizarea financiară şi inegalităţile de dezvoltare dintre diferitele zone ale României şi perspectiva populaţiei. Potrivit concluziilor analizei, care a utilizat serii de date pe circa 15 ani, descentralizarea constituie, în fapt, un factor accelerator al creşterii inegalităţilor de dezvoltare dintre unităţile administrativ-teritoriale ale României. Cauza acestui fenomen ţine de mecanismul de constituire a bugetelor locale, care aminteşte de principiul biblic „celui care are, i se va da, iar celui care nu are, i se va lua şi ceea ce are”.
În "Descentralizarea în România. Un proiect politic tergiversat, nefinalizat sau eşuat?", Cristian Anghel propune o trecere în revistă a evoluţiei istorice a procesului de descentralizare, ca element fundamental al reformei administraţiei publice din România începând cu 1990. Sunt prezentate şi problemele cu care s-au confruntat comunităţile locale în perioada respectivă. Studiul beneficiază de experienţa de peste 20 de ani a autorului în administraţia publică locală, care între 1993-2010 a fost primar al municipiului Baia Mare.
În studiul "Evoluţia unităţilor administrativ-teritoriale în România din perspectivă istorică", istoricul Dan C. Rădulescu prezintă evoluţia unităţilor administrativ-teritoriale constituite în statele româneşti şi în provinciile istorice româneşti aflate sub stăpânire străină de-a lungul timpului. Sunt avute în vedere, ca dezvoltare teritorială, spaţiul istoric de etnogeneză al poporului român şi, respectiv, arealul de coagulare a entităţilor statale din care de-a lungul timpului România s-a făurit ca stat suveran. Toate aceste eforturi au fost finalizate, în cele din urmă, în împărţirea teritoriului României moderne prin legea administrativă din 1864 în judeţe. Modificările întreprinse între 1938-’40 şi 1950-’68, de organizare a unor megastructuri administrative, echivalente funcţional cu regiunile propuse actualmente, au reprezentat eşecuri. Nu în ultimul rând, unităţi echivalente judeţelor se întâlnesc şi în state vecine.
Problemele demografice constituie a doua temă majoră a volumului, fiind tratată în două capitole.
În "Un sfert de secol de declin demografic", Traian Rotariu oferă o amplă analiză a scăderii cu 14% a populaţiei României între 1990 şi 2013. Sunt tratate evoluţia populaţiei totale şi migraţia externă, fertilitatea populaţiei, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea, schimbările în structura pe vârste, rezultate în îmbătrânirea populaţiei.
Menţinerea în perioada următoare a ritmului anual negativ de creştere de -0,64% dintre 1990-2013 ar conduce la înjumătăţirea populaţiei în decurs de aproximativ un secol. Autorul supune discuţiei politicile de populaţie, acea componentă a politicilor sociale având ca scop modificarea volumului populaţiei sau a structurilor acesteia, în contextul în care chestiunea subfertilităţii populaţiilor europene devine tot mai clar una preocupantă la nivelul Uniunii Europene. Calculele pesimiste arată că, până la finele secolului, doar între un sfert şi o treime din populaţia Europei ar mai fi de origine europeană. Preocupările pentru sporirea fertilităţii se regăsesc mai ales la nivelul ţărilor în care indicele de reproducere este foarte mic. Presupunând că măsurile de stimulare a natalităţii ar putea fi eficace, se ridică întrebarea în ce măsură o asemenea pârghie ar fi una potrivită şi pentru România.
În studiul "Dimensiuni ale diferenţierii demografice în mediul rural după 1990", Flavius Mihalache arată că, după 1990, populaţia rurală a României şi-a modificat treptat coordonatele de evoluţie demografică. Schimbările apărute la nivelul fertilităţii, coroborat cu mărirea ponderii populaţiei vârstnice, au făcut ca mediul rural să-şi piardă rolul în echilibrarea structurii demografice la nivel naţional. În profil teritorial, se constată apariţia unor enclave ale dezechilibrului demografic, reprezentând microregiuni rurale ce se confruntă cu spectrul depopulării şi al îmbătrânirii pronunţate. La polul opus, se află localităţile rurale dezvoltate, situate în zonele de extindere a oraşelor mari, care prezintă evoluţii demografice pozitive pe fondul transformării acestor localităţi în destinaţii de imigraţie internă, în special pe ruta urban-rural.
Inegalităţile economice şi sociale reprezintă a treia temă majoră, fiind tratate atât pe verticală, respectiv cum se manifestă în structura socială, cât şi pe orizontală, adică în profil teritorial.
În capitolul "Experienţe sociale ale inegalităţii economice", Mihai Dumitru a explorat un alt domeniu social cheie în care opţiunile privind politicile publice din ultimul sfert de veac au influenţat nu numai procesul (re)distribuirii resurselor economice, ci şi ordinea socială sau problemele cu care se confruntă România. De ce bogaţii sunt bogaţi, iar săracii sunt săraci? Inegalităţile economice sunt universale şi inevitabile. Cercetarea românească a arătat de multă vreme caracterul atipic al diferenţelor în venit şi o tendinţă spre polarizare socială. Varianţa bunăstării materiale contribuie la amplificarea sărăciei şi influenţează – direct sau indirect – calitatea vieţii (sănătatea, longevitatea, satisfacţia faţă de viaţă), interacţiunile sociale şi – la nivel macrosocial – coeziunea socială. Bogaţii şi săracii trăiesc în lumi sociale distincte. Fără un ansamblu de politici publice (economice, fiscale şi sociale), care să limiteze polarizarea socială, România tinde să re(devină) o societate de status.
În capitolul "Localităţile rurale în contextul reformei administrative", Flavius Mihalache tratează subiectul reorganizării localităţilor. Premisa autorului este că localităţile reprezintă unităţile cu impactul cel mai ridicat asupra cadrului de viaţă al populaţiei. Decalajele de dezvoltare consemnate în ultimele decenii îşi au originea, de cele mai multe ori, în factori locali şi regionali. Studiul analizează dacă şi în ce măsură se impune o intervenţie publică în vederea ajustării şi îmbunătăţirii actualului sistem de organizare a localităţilor rurale.
Statul şi guvernarea în perioada contemporană constituie a patra temă.
În capitolul "Guvernanţa multinivel şi rolul statului în era (post)modernă", Ionuţ Anghel tratează tema conceptualizării puterii statale în societăţile contemporane. În ultimele două decenii, în interiorul ştiinţelor sociale şi politice asistăm la o critică extinsă a conceptualizării puterii statale în mâinile unui guvern central ce deţine monopolul asupra autorităţii statale. În acest sens, multe studii au început să ia în considerare (şi) rolul autorităţilor nonstatale, sistemelor expert, organizaţiilor cvasi şi neguvernamentale, reţelelor informale sau formale de autoguvernare la nivel comunitar sau chiar transnaţional, cu rol în elaborarea şi implementarea politicilor publice şi sociale. Astfel, guvernarea ierarhică este înlocuită cu un tip de guvernanţă multinivel, prin intermediul căreia responsabilităţile, sarcinile şi activităţile de guvernare sunt dispersate de autorităţile centrale la nivel subnaţional, către instituţii locale, societate civilă, actori privaţi, dar şi la nivel supranaţional, cu care intră în interacţiune în implementarea politicilor. Deşi guvernanţa multinivel este asociată cu descentralizarea competenţelor şi creşterea numărului de actori neguvernamentali şi privaţi în actul guvernanţei, ca parte a efortului Uniunii Europene de a face guvernanţa mai eficientă, democratică şi legitimă în reprezentarea cetăţenilor, experienţa statelor din Sud-Estul Europei arată că de cele mai multe ori elementele guvernanţei multinivel au fost preluate selectiv, lipsa capacităţii administrative şi a expertizei la nivel subnaţional creând relaţii asimetrice, în care statele în curs de aderare au participat pasiv în elaborarea politicilor, primind de multe ori template-urile de politici de sus în jos.
În "Dezvoltarea regională în context european", Christopher Dina abordează conceptul de dezvoltare regională pe diferite dimensiuni: termenii de arie, zonă, regiune; tipuri de regiuni; relaţia cu sociologia regională; politicile de dezvoltare şi conceptele conexe: dezvoltare socială, comunitară şi, respectiv, durabilă; dimensiunile dezvoltării regionale şi locale. O parte consistentă este rezervată politicilor de dezvoltare regională ale Uniunii Europene. În ceea ce priveşte procesul de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile, o descentralizare la nivelul instituţiilor de resort reprezintă o opţiune viabilă.
Abordarea autorilor acestui volum - ”România la răscruce: opţiuni pentru viitor” - este multilaterală, interdisciplinară, cu contribuţii din zona sociologiei, istoriei, demografiei şi ştiinţelor administrative. În analiza problemelor de mai sus, autorii consideră că perioada de referinţă nu mai este cea comunistă, de care ne desparte peste un sfert de secol, ci tranziţia. Altfel spus, problemele cu care ne confruntăm îşi au originea îndeosebi în deciziile strategice, cu impact pe termen lung în profunzimea organismului social, luate în perioada de trecere de la vechiul regim la noul capitalism românesc.
Numai printr-o înţelegere a ceea ce s-a întâmplat în acei ani putem şti ce opţiuni avem pentru viitor.
sursa: ICCV
Şuetă cu Alex Stoenescu
Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti și Asociaţia Studenţilor în Drept (ASD) vă invită la o nouă întâlnire din seria „Şuetelor culturale la Facultatea de Drept”, la data de 28 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Amfiteatrul II. Invitat este domnul Alex Stoenescu, iar tema evenimentului va fi "Drept istoric vs. drept postmodern".
Accesul este gratuit, sub condiţia înscrierii prin transmiterea unui email cu datele de contact la adresa suete.culturale@drept.unibuc.ro, până la data de 26 octombrie 2015.
vineri, 23 octombrie 2015
Joi: Dezbatere despre migraţie
Joi, 29 octombrie 2015, de la ora 14:00, la Centrul Internațional de Conferințe (CIC), se va desfășura evenimentul „Dialog despre migraţie”, cu Remus Gabriel Anghel, autorul cartii "Romanians in Western Europe. Migration, Status Dilemmas and Transnational Connections", Lexington Books 2013 (2015).
Invitaţi:
Remus Gabriel Anghel este cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj și cadru didactic asociat la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
Conf. univ. dr. Alfred Bulai, FSP, SNSPA
marți, 20 octombrie 2015
Rodica Zafiu despre discursul politic actual
Duminică, 1 noiembrie, ora 11.00, la Sala Mică a Teatrului Național va avea loc conferința cu tema "Discursul politic actual", susținută de Prof. Dr. Rodica Zafiu. Preț bilet - 16 lei.
Read more...
sursa: tnb.ro
Despre criza refugiatilor
Vă invităm la o nouă serie de dezbateri
"Discuţii mici pe teme mari cu Laurenţiu Gheorghe".
"Discuţii mici pe teme mari cu Laurenţiu Gheorghe".
Gazda evenimentului - Laurenţiu Gheorghe - asis.univ.dr. la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti - va aborda pentru dumneavoastră teme de interes social, spiritual şi cultural, invitând la dezbatere personalităţi/ specialişti/ formatori de opinie din domeniul respectiv.
Prima temă abordată - CRIZA REFUGIAŢILOR - va fi dezbătută împreună cu invitatul său, Bogdan Glăvan, profesor la Universitatea Româno-Americană, domeniul economie.
luni, 19 octombrie 2015
Carte: "Rezistenţa creştină în timpul regimului comunist"
" (...) Ei bine, meritul iniţierii de către Tudor Petcu a convorbirilor cu Didier Rance constă tocmai în faptul că ele apar în această perioadă de rodire a martiriului celor căzuţi în lagărele şi închisorile totalitarismului roşu. O perspectivă comparată între ceea ce înseamnă percepţia martiriului la noi, faţă de modul cum el este receptat în Occidentul catolic, este deosebit de necesară în cadrul efortului unei mai bune cunaşteri şi cooperări cu europenii care au trăit dincolo de Cortina de Fier.
Pentru că, dacă în răsăritul Europei verva venerării martirilor din perioada comunistă tinde să capete dimensiunile unor fenomene de masă, cu totul alta este abordarea în Occidentul care, în toată acea jumătate de veac, s-a bucurat de tihna şi dezvoltarea pe care regimul libertăţii le-a generat. Acolo avem de a face cu o adevărată reticenţă a creştinilor faţă de fenomenul martiriului în general.
Didier Rance relatează frecventele experiențe trăită în faţa unui public pentru care „însuşi cuvântul <<martir>> continuă să atragă nuanțe de suferință, durere (și de aici se trece rapid la dolorism), de eșec, de conflict, de victimizare, de moarte, pe scurt, negativitate”. Pentru o societate precum cea occidentală, în care a ajunge martir creştin a devenit improbabil în ultimile două secole, graţie statutului pe care Biserica a ajuns să îl deţină, este simptomatică atitudinea de respect faţă de martirii de ieri, însoţită de o reticenţă izvorâtă din consideraţii de natură sofistă. (...)
Finalul acestui dialog este pus sub semnul actualităţii. Tudor Petcu îl provoacă pe reputatul teolog francez la abordarea unei noi posibile forme de martiriu, acela al creştinului silit să trăiască într-o societate care refuză orice orizont al valorilor spirituale, martiriu care se con turează în paradigma unei noi forme de totalitarism, cum numeşte el epoca „libertății absolute sau a libertății care a fost greșit înțeleasă”. Este îmbucurător să constatăm că şi creştinii din Europa apuseană sunt preocupaţi de provocările acestei lumi care zilnic se leapădă de Dumnezeu, alungându-l din cetate. Poate că valul antihristic ce se ridică la orizontul lumii noastre, ameninţând din nou să spulbere însăşi fundamentele spirituale ale civilizaţiei umane, va constitui încercarea supremă care ne va aduce din nou alături, ca şi în anii rezistenţei anticomuniste, creştini din răsărit şi din apus, într-o binecuvântată opere de restaurare hristică a societăţii noastre desfigurate de păcate."
duminică, 18 octombrie 2015
Pentru eroii de la Cotul Donului
SFINŢIREA MONUMENTULUI EROILOR de la COTUL DONULUI 1942 are loc Sâmbătă 24 octombrie 2015. Comemorăm 250,000 de eroi români ignoraţi de Statul Român în ultimii 73 de ani.
Ce nu a făcut Statul Român a fost realizat ca urmare a unei iniţiative private a dlui General RADU THEODORU, autorul a unor lucrări de referinţă din care aflăm de unde ne vine răul din ultimii 25 de ani precum "România ca o pradă" și multe altele. Monumentul este amplasat cu binecuvântarea şi cu contribuţia concretă a Bisericii Ortodoxe Romane în ansamblul Mănăstirii Comana, judeţul Giurgiu.
(sursa: Cotul Donului)
sâmbătă, 17 octombrie 2015
vineri, 16 octombrie 2015
Legea anti-defăimare: Poziţia ADF
ADF Intl. este o alianţă a juriştilor ce lucrează pentru dreptul oamenilor de a-şi trăi viaţa conform credinţelor lor. (Sit oficial aici.)
Redau din poziţia oficială a juriştilor ADF referitoare la aşa-zisa lege anti-defăimare, aflată în dezbatere în Parlament. Memoriul a fost depus deja la Parlament.
ADF recomandă respingerea proiectului de lege 534/2015 privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, pe baza argumentelor expuse mai jos:
1. Prezentul proiect de lege ar duce la restrângerea libertății de expresie
Libertatea de expresie este un drept fundamental al omului, reglementat de toate tratatele majore de drept internaţional la care România este parte. Este reglementat de articolul 19 din Pactul Internaţional cu Privire la Drepturile Civile și Politice, articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Toate articolele menţionate prevăd, cu puţine variaţii, că:
Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere.
Libertatea şi pluralismul media trebuie să fie respectate.
Interpretând acest drept, CEDO a afirmat că:
"Libertatea de exprimare se aplică nu numai ‘‘informaţiilor” sau ‘‘ideilor’’ care sunt primite favorabil, dar şi acelora care ofensează, şochează sau deranjează statul sau orice alt segment al populaţiei. Aceastea înseamnă pluralism, toleranţă şi spirit deschis, în lipsa cărora nu putem vorbi de existenţa unei societăţi democratice."
Ca regulă generală, ideile si opiniile trebuie să fie exprimate liber într-o societate democratică, deoarece este inevitabil ca diversi cetăţeni sau grupuri să fie ofensate de anumite idei și opinii pe care nu le împărtăsesc. Orice restrângere a libertăţii de exprimare trebuie să aibă un caracter de excepţie, care să fie bine-definită, proporţională, legitimă, urmărind un scop clar și care să se asigure că nu există nicio măsură mai puţin restrictivă.
Propunerea legislativă 534/2015 nu îndepliește aceste standarde, deoarece are un scop larg, reglementând și interzicând concepte legale vagi, precum “defăimarea socială”, ”instigarea la ură”, ”instigarea la discriminare socială” în trei mari domenii: administraţia publică, educaţia și mass media. ”Defăimarea socială”, care nu este un concept legal consacrat, este definit de propunerea legislativă ca fiind „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă in situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei la un anumit grup social.” Incitarea la ură şi discriminarea socială reprezintă „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminarea împotriva unui grup social.”
Termenii centrali ai acestor definiţii, precum „situaţie de inferioritate” sau „grup social” sunt în mod fundamental subiectivi, vagi şi ar duce la aprecieri/interpretari subiective, la implementarea arbitrara a legii, totul conducând la o restrangere a libertătii de expresie. Având în vedere natura subiectivă a „discursului instigator la ură”, „defăimării sociale”, „incitării la discriminare socială”, cetățenii ar ajunge în situaţia în care ar prefera să nu își mai exprime liber opiniile asupra posibilelor teme sensibile sau ofensatoare, de teamă că acestea ar putea constitui contravenţii.
Acest lucru ar conduce la:
- aprecierea judiciară a conținutului unui anumit tip de discurs, în lipsa unor criterii (morale și legale) clare;
- sărăcirea discursului public;
- limitarea dezbaterilor în administraţia publică, educaţie şi mass media;
- îndepărtarea opiniilor nepopulare sau nefavorabile;
- crearea unui climat de suspiciune și de neîncredere;
- bariere în calea dezvoltării personale, deoarece orice persoană are nevoie de a își exprima liber ideile, opiniile si concepțiile de viață.
2. Legea ar duce la o creșterea a plângerilor și a petiţiilor
Prezentul proiect de lege operează pe baza urii abia percepute, conexiunilor aparente, motivației neclare și intenției nedefinite. O publicație UNESCO arată faptul că
„deși nu se încadrează în definiții clare, discursul instigator la ură (transmis fie prin text, imagini sau sunet) poate fi identificat prin aproximări, recurgând la funcțiile inumane sau degradante pe care le are”.
Aproximările în analize legale pot duce la efecte dezastruoase.
Din cauza subiectivității și neclarității termenilor, prezentul proiect de lege ar duce la o creștere a plângerilor și a litigiului, sancţionarea discursurilor normale sau raționale, pe baze nefondate. Chiar și când lipsește din discurs, așa-numitul element de „incitare la ură” poate fi identificat în intenții posibile și în legături abia percepute. Așa cum spune și Curtea Europeană a Drepturilor Omului:
identificarea expresiilor care pot fi calificate drept discurs instigator la ură este dificilă, deoarece acest tip de discurs nu se manifestă în mod necesar prin expresii de ură sau prin emoții. Poate fi ascuns în declarații care par, la prima vedere, raționale sau normale.
Astfel, discursul instigator la ură poate ajunge să fie orice ofensează sau deranjează un anumit grup de persoane sau orice decid autoritățile statale. Riscul este semnificativ, deoarece, potrivit proiectului de lege 534/2015, ”grupul social” este "o categorie de persoane care se disting (...) prin apartenența politică". Așadar, proiectul de lege ar putea facilita procesele și plângerile intentate politic, care ar limita libertatea de a primi si de a comunica informații sau de a critica, de exemplu, măsurile luate de anumite grupuri politice. Acest lucru contravine principiilor unei societăți democratice și multiculturalismului Europei, care presupun că oamenii au diferite opinii politice, preferințe și convingeri. Cetățenii europeni trebuie să aibă libertatea de a le exprima, de a fi de acord, de a fi în dezacord, de a argumenta... Pentru toate acestea există un preț care trebuie plătit: riscul ca unii cetățeni sau unele grupuri să se simtă ofensate sau rănite de anumite forme de expresie.
3. Nu există nicio necesitate de a adopta prezentul proiect legislativ
Orice propunere de lege trebuie formulată ca răspuns la o nevoie socială acută. În cazul prezentului proiect de lege, nu există nicio nevoie socială demonstrabilă. Din contră, se poate argumenta că există o nevoie de a nu adopta și de a nu implementa proiecte de lege care conțin termeni vagi și subiectivi în domeniul discursului instigator la ură. Motivul este clar: protejarea libertății de expresie, menținerea unei dezbateri publice solide, mai ales pe teme politice și pe subiecte controversate.
Mai mult, documentele invocate în Expunerea de Motive a proiectului de lege 534/2015 sunt fie intenționat derutante, fie nu au o forță juridică obligatorie. În primul rând, sunt derutante, deoarece Directiva 2000/43/EC se referă la combaterea discriminării pe bază de rasă și origine etnică, nu pe baza criteriului subiectiv și vag al ”defăimării sociale” sau ”incitarea la ură și discriminare socială”. De fapt, ”defăimărea socială” sau ”incitarea la ură și discriminare socială” nu sunt concepte consacrate sau reglementate legal și nu sunt recunoscute drept baze legitime în legislația europeană în domeniul egalităţii de tratament. În al doilea rând, Expunerea de Motive menționează Convenția Cadru Europeană pentru Promovarea Toleranței și Combaterea Intoleranței, propusă de Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii.
Conventia invocată nu are caracter legal obligatoriu și, chiar dacă ar avea, nu poate reprezenta o bază legală pentru prezentul proiect legislativ, deoarece nici măcar nu menționează conceptele de ”defăimăre socială” sau ”incitare la discriminare socială” și nu include grupurile politice în definirea conceptului de ”grup”. De asemenea, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului este menționată en passant, dar nicio hotărâre nu este citată sau invocată drept bază juridică relevantă.
joi, 15 octombrie 2015
Duminica: Stihuri si cantari
Vă invităm la „Stihuri și cântări” Nr.6 organizat de Parohia Sfânta Ecaterina-Paraclis Universitar (Protoieria IV Capitală) și de APOR-Organizația Sector 3. Evenimentul va avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, motiv pentru care mulțumim conducerii acestei facultăți. Am fost primiți și susținuți cu toată dragostea. Nădăjduim ca acest eveniment să se ridice la nivelul primirii de care am avut parte. Intrarea este liberă.
miercuri, 14 octombrie 2015
Seara "Fericit cei prigoniti"
Sâmbătă 17 octombrie 2015, ora 18.00, vă așteptăm la o nouă întâlnire în cadrul "Serilor Fericiți cei Prigoniți", cu tema: "Iadul roșu în orașul de pe Criș. Penitenciarul Oradea (1945-1977)", care va fi prezentată de domnișoara Cristina Pușcaș din Oradea, jurnalist și cercetător CNSAS și autor al volumului cu același nume. Alături de noi vor fi și trei deținuți politici care au trecut prin Penitenciarul Oradea: Părintele Nicolae Bordașiu, doamna Aurora Dumitrescu și doamna Niculina Moica.
Parada maşinilor de epocă
Editia 2015 RETRO PARADA TOAMNEI incheie sezonul de evenimente R.C.R. si se va desfasura intr-un numar record de locatii : 26. In majoritatea oraselor expozitiile se vor desfasura sambata 17 octombrie, exceptie facand Cluj Napoca, Carei si Sfantu Gheorghe (18 octombrie) si Rm. Valcea (24 octombrie).
Anul acesta expozitia este organizata in premiera la Alba Iulia, Avrig si Sfantu Gheorghe.
In Bucuresti expozitia va fi organizata in Parcul Lumea Copiilor in intervalul 10:30-13:00.
marți, 13 octombrie 2015
Conferinţă despre anul 1916
Joi, 15 octombrie, ora 17.15, la Sala de Cinema a Cercului Militar Naţional va avea loc expunerea cu tema: „Moștenirea anului 1915. Planuri ale beligeranților pentru anul 1916”.
Conferențiar: profesor universitar dr. Petre OTU, istoric. Intrarea liberă.
Read more...
Conferențiar: profesor universitar dr. Petre OTU, istoric. Intrarea liberă.
luni, 12 octombrie 2015
sâmbătă, 10 octombrie 2015
Evenimente la Biserica Sf Antonie - Titan
În perioada 12.10.2015 - 06.12.2015, aflandu-ne in anul dedicat "Misiunii Parohiilor si Manastirilor astazi", vom organiza urmatoarele activitati spre folosul duhovnicesc al credinciosilor, astfel:
- Luni - 12.10.2015, orele 19,00 vom avea o seara duhovniceasca in cadrul careia va fi invitat Domnul Costion Nicolescu - Teolog, eseist, scriitor si cercetator la Muzeul Taranului Roman (MTR), care va vorbi despre "Intalniri esentiale cu oameni ai harului ce au ajuns a fi sarea pamantului.
- Miercuri - 14.10.2015, orele 08,00 va avea loc o noua editie a campaniei de donare de sange, ce poarta titlul "Doneaza o picatura de viata!", iar de la ora 10,00 se va oficia Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in cinstea pomenirii Sf. Cuv. Parascheva de la Iasi.
- Luni - 19.10.2015, orele 19,00 va avea loc seara duhovniceasca cu tema: "Parintele Arhim. Roman Braga - slujitor si marturisitor al lui Iisus Hristos in vremuri si locuri dificile", invitat fiind Parintele Lect. Univ. Dr. Jean Nedelea - Cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Iustinian Patriarhul" din Bucuresti.
- Luni - 02.11.2015, orele 18,00 va avea loc intalnirea duhovniceasca si dezbaterea spirituala cu tema: "Familia crestina contemporana - modele, repere, idealuri", in cadrul careia va participa Domnul Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila - Directorul Centrului Medical "Naturalia" din Bucuresti.
- Luni - 09.11.2015, orele 18,00 va avea loc seara duhovniceasca cu tema: "Parinti nevoitori, imbunatatiti si deosebiti care au vietuit in Muntii Bucegi din Carpatii nostri", invitat fiind Parintele Protoiereu Gheorghe Coltea - Parohul Bisericii din localitatea Moieciu de Jos, din frumosul tinut romanesc al Branului si, totodata, Protopop de Bran - Zarnesti din judetul Brasov.
- Duminica - 15.11.2015, orele 18,00 va avea loc intalnirea spirituala si dezbaterea duhovniceasca cu tema: "Invatatura despre Pocainta la Sfantul Ioan Gura de Aur", in cadrul careia va participa, in calitate de invitat special, Parintele Conf. Univ. Dr. Gheorghe Holbea - Prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Iustinian Patriarhul" din Bucuresti.
- Luni - 16.11.2015, orele 18,00 se va desfasura seara duhovniceasca cu tema: "Cateva incursiuni in viata, opera si activitatea bisericeasca a Fericitului intru pomenire Iustinian Marina - Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane in perioada 1948 - 1977" sustinuta de catre Parintele Prof. Dr. Mihai Spatarelu - Parohul Bisericii "Pitar Mos" din Bucuresti.
- Luni - 23.11.2015, orele 09,00 dimineata, se va savarsi Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in cinstea si spre pomenirea Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Valcii - Unul dintre Sfintii Ocrotitori ai Bisericii noastre iar seara, la orele 18,00, va avea loc intalnirea de suflet cu Parintele Nicolae Tanase de la Parohia Valea Plopului, judetul Prahova, care ne va vorbi despre "Mucenicie, jertfa si iubire desavarsita in famila crestina de astazi".
- Sambata - 05.12.2015, orele 17,00, in cadrul Sfintei Slujbe de Priveghere, a Vecerniei si a Litiei, oficiate in cinstea Praznuirii "Sf. Ier. Nicolae - Arhiepiscopul Mirelor Lichiei" - Patron Spiritual al Bisericii noastre, va avea loc un concert de colinde, sustinut de catre grupul de tineri, imbracati in port popular romanesc - membri ai Asociatiei "Traditia Romaneasca" - fiind condusi si indrumati de catre Parintele Vladimir Alexa.
- Duminica - 06.12.2015, orele 09,00, va fi savarsita Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, cu prilejul binecuvantat al hramului parohiei noastre, iar de la orele 11,00 va avea loc un concert de colinde, sustinut de catre mai multe grupuri de elevi de la Scolile Gimnaziale nr. 82 si 149 din Titan, sectorul 3.
La toate aceste evenimente spirituale si momente duhovnicesti va asteptam, pe toti, mici si mari, tineri sau batrani, cu multa bucurie si aleasa pretuire!...
vineri, 9 octombrie 2015
Drumul spre Vozia
Este surprinzător pentru mine să văd ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă cu „Drumul spre Vozia”. Această saga a început ca un şir de basme pe care le spuneam – mai ales seara, desigur! – fetiţelor mele. La rugămintea lor – şi nu numai – au fost aşezate în scris şi închegate într-un roman… apoi în mai multe.
Nu mă gândeam atunci la publicare. Cu atât mai puţin mă gândeam că, în lipsa oricărei reclame, va deveni un best-seller în România, ori că va fi tradus în alte limbi. Evident, nici că voi fi nevoit să povestesc unele din „tainele” creaţiei acestui basm – roman fantasy – saga. (pr. Mihai Andrei Aldea)
joi, 8 octombrie 2015
miercuri, 7 octombrie 2015
marți, 6 octombrie 2015
Noaptea literaturii europene
Noaptea Literaturii Europene este o sărbătoare a lecturii, a poveștilor care călătoresc și cu ajutorul cărora călătorim.
Pentru data de 9 octombrie 2015, între orele 19.00 și 24.00, rețeaua de institute culturale EUNIC din București pregătește cea de-a patra ediție a Nopții Literaturii Europene în două spații spectaculoase: Institutul Astronomic al Academiei Române și Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”.
Fragmente de literatură contemporană de ficțiune, teatru, cronică, studii vor putea fi ascultate în lectura actorilor, scriitorilor, muzicienilor, profesorilor și jurnaliștilor invitați.
Un adevărat Ceremonial nocturn, după cum este și titlul propus de Valonia-Bruxelles, maestru de ceremonii Gilda Comârzan, va fi la Institutul Astronomic, unde, dacă este senin, vom fi împreună cu Laboratorul de teatru din București sub Clar de stele german, auzind de la Florin Busuioc și despre ce e În capul italienilor, cum se poate rescrie povestea lui Pinocchio în franceză, din ce e făcută o Casă de zi, casă de noapte poloneză – Voicu Rădescu trebuie să știe, numărând Cele șapte biserici din Cehia pe ritmul duo-ului experimental ORTOLAN și auzind un concis Da grecesc de la Cerasela Iosifescu.
Dinspre Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” se aude O îndepărtată alarmă aeriană maghiară, ne spune A.G. Weinberger și un întreg grup de actori intrigați de Băiatul care a furat calul lui Attila din Spania, nu foarte departe de Smaranda Caragea, care știe tot felul de picanterii despre Amantele din Austria, astfel sigur veți ajunge la Povestiri cu final schimbat și românești, ne asigură Andreea Vasile și Emilian Oprea; tot la Muzeu se discută englezește și despre Teoria universală – originea și soarta universului cu Alexandru Mironov și Cristian Român aproape de Casa tăcerii din Turcia, de unde se aude totuși Elias Ferkin, în timp ce Marius Chivu vă explică traseul pentru Cinci plimbări prin cartier portugheze.
Publicul este invitat să facă în seara de 9 octombrie o plimbare prin Parcul Carol între Institutul Astronomic și Muzeul Național Tehnic „prof. Ing. Dimitrie Leonida” ca să descopere poveștile, cititorii și două locuri pline de personalitate.
(sursa: icr.ro)
duminică, 4 octombrie 2015
sâmbătă, 3 octombrie 2015
Mâine, oamenii cu nume de animale pot vizita gratuit Muzeul Antipa!
Domnul Iepure, familia Bursuc sau puii de Urs pot vizita gratuit muzeul Antipa. Muzeul a luat decizia de a sărbători în mod original ziua internaţională a animalelor, pe 4 oct.
Read more...
vineri, 2 octombrie 2015
Duminica: Seara duhovniceasca
Parintele Gheorghe Holbea va fi invitatul unei seri duhovnicesti.
Tema propusă: Părintele Dumitru Stăniloaie - itinerar filocalic.
Evenimentul are loc duminica, 4 oct, la Biserica Icoanei, la ora 17,30.
joi, 1 octombrie 2015
(5) Ceva despre: Legea vaccinarii obligatorii
Gabriel Bintia pe facebook:
Guvernul Romaniei pregateste cea mai draconica lege a vaccinarii din lume! In cazul refuzului vaccinarii, parintii sunt initial amendati, apoi consiliati psihologic, apoi li se exmatriculeaza copilul din scoala, apoi sunt decazuti din drepturile parintesti, iar copilul intra in excelentul sistem de orfelinate!
Cateva observatii:
1. Oriunde in lume, refuzul vaccinarii creste direct proportional cu neincrederea in autoritati, in sistemul politico-social si economic.
2. Obligativitatea vaccinarii exista in putine tari ale lumii, mai ales din fostul bloc socialist, lasand insa portite pentru libertatea de constiinta sau pentru minoritati religioase.
3. In mod obisnuit, se fac campanii de constientizare in privinta vaccinarii, expunandu-se avantajele si riscurile asociate vaccinarii/nevaccinarii.
4. Miscarea anti-vaccinare din Romania nu este nici pe departe mai puternica decat in alte tari.
5. Conform prevederilor constitutionale si ale legii educatiei, invatamantul de 10 clase este obligatoriu.
Concluzionez: Guvernul Romaniei nu face uz de cele mentionate la punctul 3 mai sus, ci emite o lege a vaccinarii obligatorii care face parte din acelasi zel heirupist generat de mentalitatea "ce zic strainii" care ne-a pustiit de un sfert de veac, recurge la forta pentru implementarea ei si la stigmatizarea unor grupuri sociale, demonstrand o scadere a credibilitatii si autoritatii. Aici nu e vorba doar de Ponta si guvernul sau, ci de intreaga generatia de incompetenti care a trecut prin universitati copiind si mituind profesorii, ajunsa acum la putere. Sunt convins ca daca la putere erau Gorghiu, Predoiu si Blaga, ar fi dat o lege identica!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)